Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Simitte geri alınan zam yine geliyor! Simit alan yüzde 10 KDV ödeyecek

Seçim öncesi simide yapılan zam, geri alınmıştı fakat şimdi yeni KDV düzenlemesi ile zam geri geliyor. Yeni düzenlemeye göre masası, sandalyesi olan pastane ya da kafeden simit alan yüzde 10, fırından alan ise yüzde 1 KDV ödeyecek.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 12:10
Kaynak: Hilal Baldemir
Simitte geri alınan zam yine geliyor! Simit alan yüzde 10 KDV ödeyecek

Seçim öncesinde fiyatı 15 liraya çıkarılan simitteki zam geri alınmıştı. Şimdi ise yeni KDV düzenlemesi ile fiyat artışı geliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) uygulamadaki suiistimalleri ortadan kaldırmak amacıyla hazırladığı tebliğ taslağı yeni bir zam yağmuruna yol açacak. Hazırlanan taslak tüm lokanta, pastane, kafe ve oturma yeri olan sokaktaki büfelerde yüzde 1 Katma Değer Vergisi (KDV) ile satılan gıda ürünlerinin fiilen yüzde 10 KDV ile satılmasını öngörüyor.

Düzenlemenin hayata geçirilmesi ile simidi, poğaçayı fırından alanlar yüzde 1 KDV öderken, aynı simidi, masası sandalyesi olan ve müşterilerine oturarak hizmet veren pastaneden, kafeden, sokaktan büfeden alanlar ise yüzde 10 KDV ödeyecek. Buna göre kanunen yüzde 1 olan simitteki KDV masası, sandalyesi olan işletmelerde fiilen yüzde 10’a çıkacak.

SİMİT LÜKS OLUYOR

Şu an simide yüzde 1 KDV kesip vatandaştan tahsil eden işletmeler KDV yüzde 10’na çıkınca bu orandan KDV keseceği için bu ürünlerin fiyatı aynı oranda yani yüzde 9-10 oranında zamlanacak.

Yeni KDV Kanunu’na göre KDV oranlarını artırma ya da düşürme yetkisi Cumhurbaşkanı’nda bulunuyor. Uygulamada lokanta, pastane, kafe gibi işyerlerinin ürettiği simit, börek, poğaça, yaş pasta, kuru pasta gibi ürünler kasadan alınıp gidilirse ya da paket servis olarak eve istenirse yine aynı şekilde yüzde 1 KDV uygulanıyor.

Fakat aynı ürün pastanede ya da kafede oturulup yenilirse yüzde 10 KDV alınıyor. Tebliğ taslağına göre ise artık masası, sandalyesi olan ve oturarak hizmet veren pastaneler, kafeler hatta sokaktaki büfelerden ayaküstü alınan, eve servis edilen ürünlere de yine yüzde 10 KDV uygulanacak. Masa ve sandalyesi olan işletmelerde yüzde 1 KDV tümden tarihe karışacak.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.