Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kartlı ödemelerde tarihi zirveye ulaşıldı! İşte Şubat ayı rekoru

Enflasyonun artmasıyla ekonomide yaşanan kötü gidişat vatandaşları kredi kartına yüklenmek zorunda bırakıyor. Alım gücünün azalması ve artan giderler maaşlar ve gelirlerle karşılanamayınca tek çare kredi kartı ile ödeme yapmak oluyor. Kartlı ödemelerde bir rekora imza atıldı. Şubatta ilk kez kartlı ödemelerde aylık bazda 1 trilyon lira seviyesi aşıldı. Kredi kartıyla ödemeler yıllık bazda yüzde 166 oranında arttı.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2024 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2024 13:11
Kaynak: Hilal Baldemir
Kartlı ödemelerde tarihi zirveye ulaşıldı! İşte Şubat ayı rekoru

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından açıklanan son verilere göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın şubat dönemine göre yüzde 152 artış göstererek 1,01 trilyon lira oldu.

BKM, şubat ayına ilişkin verilerini kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, şubat ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 120,4 milyon, banka kartı sayısı 191,2 milyon ve ön ödemeli kart sayısı ise 91,8 milyona ulaştı.

Bu veriler 2023 yılının şubat ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 18, banka kartı sayısında yüzde 11, ön ödemeli kart sayısında ise yüzde 23'lük artış yaşandığı görüldü. Toplam kart sayısı ise yüzde 15 artarak 403,4 milyona yükseldi.

Öte yandan kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı 2023 yılının şubat ayına göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon liraya yükseldi. Ödemelerin 843,1 milyar lirası kredi kartları ile yapılırken, 150,3 milyar lirasında banka kartları ile yapıldı ve 19 milyar lirasında ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.

İnternetten yapılan ödemelerin payı yüzde 15

İnternetten yapılan kartlı ödemeler ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 177 artış göstererek 294 milyar liraya yaklaştı. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam ödemeler içindeki payı ise yüzde 26 oldu.

İnternetten yapılan kartlı ödeme sayısı yüzde 39 artarak 203 milyona yükselirken, internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 15 olarak gerçekleşti.

Kartlarla yapılan temassız ödeme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 artış göstererek 856,9 milyona yükseldi. Temassız ödeme tutarı ise yüzde 188 yükseliş yaşayarak 290,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Şubat ayında mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3'ü temassız olarak gerçekleşti.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.