Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova TOBB öğrencilerinden Ahilik Belgeseli

Yalova TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Radyo-Televizyon Alanı öğrencileri esnaf ve sanatkârlığın temelini oluşturan ahilik felsefesinin anlatıldığı belgeseli tamamlandı. 10 dakikadan oluşan kısa belgesel filmin hazırlanabilmesi için Yalova Samanlı’da bir takı imalathanesinde çekimler gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2024 02:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2024 02:42
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova TOBB öğrencilerinden Ahilik Belgeseli

Ahilik geleneği, Türk kültürünün köklü unsurlarından biri olarak yüzyıllardır ekonomik ve sosyal hayatın önemli bir parçası olmuştur. Bu önemli mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırlanan bir kısa film belgeseli, izleyicilerle buluştu.

‘Kıymetini Bil’ adını taşıyan belgesel, ahiliğin temel prensiplerini ve bu geleneğin günümüz Türkiye'sindeki izlerini yerel bir işletmeyi konu alarak anlatıyor. Film, ahilik teşkilatının kuruluşu, ticarette ve zanaatta uyguladığı ilkeler, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma gibi unsurları ele alıyor. Geleneksel ahilik esnaf teşkilatının yanı sıra, modern iş dünyasında da nasıl bir etki bıraktığını gösteren belgesel, ahilik felsefesinin günümüzdeki yansımalarını da inceliyor. Ahilik geleneğinin dürüstlük, yardımlaşma, adalet gibi değerleriyle günümüz iş dünyasına ve toplumuna ne gibi katkılarda bulunabileceğini vurguluyor.

10. Sınıf RTV Alanı Öğrencisi Zeynep Sude Sarıyıldız ve 11.sınıf RTV Alanı Öğrencisi Farishta Alizada’nın çekimlerini üstlendiği kısa film belgeselinin danışmanlığını radyo televizyon alanı öğretmenleri Oğulcan Turan, Hayriye Özkan Ökçün ve Sezgin Altınel yaptı.

Yalova TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi RTV Alan Şefi Oğulcan Turan, “Bugüne kadar ahilik ile ilgili pek çok akademik makale veya kitap görmüş olabilirsiniz. Ancak bu çalışmalar genellikle akademik çevrelerle sınırlı kalarak, genel vatandaşın ilgisini çekmekte zorlanmıştır. Biz ise, ahilik felsefesini ve değerlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla bir belgesel çekme kararı aldık. Bu belgesel, ahilik geleneğini sadece tarihsel bir perspektifle değil, günlük yaşamımızın içindeki izleriyle de ele alan bir yapım oldu. Ahilik teşkilatının kuruluşundan günümüze kadar olan süreci, ticarette ve zanaatta uygulanan ilkeleri, toplumsal dayanışmayı ve yardımlaşmayı sizlerle paylaşıyoruz” dedi.

RTV Alanı Öğretmeni Hayriye Özkan Ökçün ise belgesel ile alakalı olarak, “Bu belgeselin ahilik geleneğine ve onun yaşatılmasına dikkat çekmek, genç kuşakları bu önemli mirasla tanıştırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırladık. Belgeseli okulumuz YouTube kanalı YALOVA TOBB MTAL TV’de yayınlayarak daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.