Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da “Kalemkâr Okullar” projesiyle kadim sanatlar yaşatılıyor

Zehra Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesinde Kalem İşi Sanatını gün yüzüne çıkaran “Kalemkâr Okullar” projesi uygulanmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 03:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 03:59
Kaynak: Serap Polat
Yalova’da “Kalemkâr Okullar” projesiyle kadim sanatlar yaşatılıyor

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından kadim bir gelenek olarak büyük kentlerden köylere kadar geniş bir alanda örnekleri bulunan ancak günümüzde çok nadir tercih edilen bir sanat ve meslek dalı haline gelen "Kalem İşi" sanatının yeniden canlandırılması, gelecek nesillere aktarılması ve okul mimarisinde görünür hale getirilmesi amacıyla hazırlanan “Kalemkâr Okullar” projesi, Yalova’da da uygulanıyor.

Öğrenciler okullarının duvarını Kalem İşi ile süsleyecek

Yüzyıllar boyunca Türk sanatlarının bir dalı olarak sivil, dinî, askerî ve mimari yapıların iç ve dış mekân süslemelerinde önemli bir unsur olan Kalem İşi sanatının öğretildiği "Kalemkâr Okullar" projesi, Yalova Zehra Ekşinozlugil Anadolu İmam Hatip Lisesinde uygulanmaya başladı. Öğrenci, öğretmen ve alanında uzman akademisyen ve sanatkârların yer aldığı projenin danışmalığını Kalem İşi Sanatçısı Kaya Üçer, eğitmenliğini ise Geleneksel Türk El Sanatları Eğitmeni ve Sanatçısı Suna Koçal yapıyor. İlk çalıştayı mart ayında Bursa’da yapılan proje ile Yalova’da yetenek sınıfı kapsamında Suna Koçal’dan Geleneksel Türk Sanatlarını öğrenen öğrencilerden Kalem İşi Sanatında ilerlemek isteyen 5 öğrenciye İstanbul’da 5 gün eğitim verilecek. Eğitime katılan 5 öğrenci imam hatip okullarının mimarisinde lokal bir alanı Kalem İşi Türk İslam Sanatı ile süsleyerek, değerlendirmeye tabi tutulacak. Yarışmada dereceye giren öğrencilere ise para ödülü verilecek. Ayrıca kalem işi sanatını ders olarak alan öğrenciler, bu sanatı meslek olarak da sürdürebilecek.


Serap Polat

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.