Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ressam Mürvet Kalın'dan resim sanatı hakkında Yalova Hayat’a özel bilgiler

Yalova’da bir resim atölyesi sahibi olan, Resim Sanatçısı Mürvet Kalın; resmin insan hayatındaki etkileri, şehrimizde bu konuda yaşanan eksiklikler ve çok daha fazlasını Yalova Hayat’a anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2024 00:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2024 13:22
Kaynak: Murat Can Aytemur
Ressam Mürvet Kalın'dan resim sanatı hakkında Yalova Hayat’a özel bilgiler

Resim ve moda tasarım bölümü mezunu olan, Mürvet Kalın Resim Atölyesi Sahibi Ressam Mürvet Kalın’a, resim sanatının insan hayatındaki etkileri, günümüzde ne konumda olduğu ve çocukların gelişiminde ne gibi yararları olduğunu sorduk. Yalova’da çok sayıda çocuğa resim eğitimi veren Kalın, aynı zamanda da şehrimizin sanat konusundaki eksik yönlerinden bahsetti.

‘’SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ KANITLANMIŞTIR’’

Sözlerine ilk olarak, resmin insan hayatı üzerindeki iyileştirme etkisinden bahsederek başlayan Ressam Mürvet Kalın konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, ‘’Sanatın bir iyileştirici tarafı var. Bu ispatlanmış ve kanıtlanmış bir şeydir, otizmli ve down sendromlu hastalarımızda da denenmiştir. Beraber çalıştığımız çok sayıda down sendromlu çocuk var, onlara ücretsiz olarak gönüllü eğitimler veriyorum. Deprem zamanı da Hatay’a giderek orada ki çocuklarımıza bir nebze de olsa dokunmak istedim ve gördüm ki pek çok çocuğumuz henüz hayatında şövale dahi görmemiş bu gerçekten üzücü bir durum. Bizler orada çocuklarımız ile birlikte şövalelerimizi kurduk, akrilik boyalarla çok güzel resimler yaptık ve gördük ki çocuklar gerçekten mutlu oldu. Devlet okullarında bu tarz konulara daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor, bazı çocuklarımız fırça tutmayı bilmiyorlar, bazı kesimler tarafından resim önemsiz görülse de ön plana alınması gereken konular arasında olduğunu düşünüyorum. Resim, çocukların kişisel ve ahlaki anlamda değerlerini, olumlu yönde etkiliyor’’ diye belirtti.

Sözlerinde atölyeye gelen çocukların, kaliteli vakit geçirdiklerini ve normalde aşırı hareketli olan çocukların bile bir resmin başında iki buçuk saat boyunca keyifle oturduğundan bahseden Kalın, ‘’Bazı ailelerimiz çocuklarını görünce şaşırıyorlar. Normal zamanda aşırı hareketli olan çocukların aileleri, çocuğunun atölyede resmin başında iki buçuk saat boyunca oturduklarını öğrenince, hocam bu nasıl oldu diye merak ediyorlar’’ ifadelerine yer verdi.

‘’AİLELER BENİ SEVDİ’’

Atölyenin yanı sıra aynı zamanda da iki tane okulda öğretmenlik yapan Mürvet Kalın, özel çocuklara yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğini ve bu çalışmaların 100 kişilik büyük organizasyonlar olduğunu belirtti. Daha öncesinde Mertur Otel ve Yalova Sahilde özel çocuklar adına organizasyonlar gerçekleştirdiğini açıklayan Kalın, aynı zamanda da yapmış olduğu sergiler ile kendisini tanıtarak günümüzdeki konumuna ulaştığını söyledi ve devamında ise, ‘’Yaptığımız etkinlikler ve organizasyonlar sayesinde ailelerimiz de beni sevdi, çocuklar beni sevdi. Hem okul hem de atölye beni yoruyor mu derseniz evet bazen yorduğu oluyor ancak yapacak bir şey yok, ne olursa olsun sanatı ve resmi sevdirmemiz gerekiyor’’ dedi.

‘’PARADAN ÖNCE SEVDİĞİMİZ İŞLERİ YAPMA TARAFTARIYIM’’

Yalova’nın önde gelen ressamlarından olan Mürvet Kalın, Yalova’da çok duyulduğunu ve ısrarla resim yapmaya devam ettiğini belirterek pandemi zamanında bile 7-8 ay boyunca boş dükkanda tek başına resim yaptığını söyledi. Sözlerine yapmaktan hoşlandığı pop art tarzı resimlerden bahsederek devam eden Kalın, ‘’Yalova’da pop art fazla bilinmiyordu, benim çalışmalarımla gündeme geldi diyebilirim. İlk zamanlar sıklıkla; bu nasıl resim, karikatür gibi olmuş ve bu da resim mi şimdi tarzında yorumlar alıyordum. Oysa ki baktığımız zaman pop art Andy Warhol tarafından çıkartılmıştır, dünyada ki son akımdır. Yalova’da da dikkat edilirse kafeler sokağında, belli başlı restoranlarda da çalışmalarım bulunmaktadır. Yalova pop art ı öğrendi ve benimsedi diyebilirim’’ diye açıkladı. Osman Hamdi Bey’in, Kaplumbağa Terbiyecisi gibi oryantalist çalışmaları başarıyla yapabiliyor olsa da sevdiği tarzda resimler yaparak çok daha mutlu olduğundan bahseden Kalın, her zaman paradan önce sevdiği işleri yapmaktan yana olduğunu söyledi.

‘’YALOVA’YA SANAT SOKAĞI GEREKİYOR’’

Kafeler Sokağı’nın öğrenciler ve gençler açısından, verimli olduğuna değinen Ressam Mürvet Kalın, bu durumun yetersiz olduğunu ve Yalova’ya bir sanat sokağı yapılması gerektiğini söyledi. Müzisyen ve tiyatrocu arkadaşlarının olduğundan bahseden Kalın, belediyelerin ve eğitim kurumlarının kendilerinden kopuk olduğunu söyledi. Bir sanat sokağı veya toplu anlamda çalışmalar gerçekleştirerek sanatçıların birbirini tanıması gerektiğinin önemine değinen Kalın, ‘’Bu saydıklarım hakkında maalesef ki tek başıma mücadele veriyorum. Ben Yalova’nın bir sanatçısı olarak neden İstanbul’da sergilerine katılayım ki? İnsanların gerçek anlamda bir sokağa girdiği zaman evet burası sanat sokağı diyebilecekleri bir ortam oluşturmak gerekiyor. Ben kendi adıma çalışmalarıma devam edeceğim, umarım sanat alanında Yalova hak ettiği yerlere gelebilir’’ dedi.

‘’RESME ELİ DEĞMEMİŞ TÜM İNSANLARLA RESİM YAPMAK İSTİYORUM’’

Özel çocuklar ve kadınlarla beraber yapmış olduğu çalışmalara devam edeceğini belirten Ressam Mürvet Kalın, resme eli değmemiş tüm insanlarla resim yapmak istediğini ve sanatın gücünü insanlara tanıtmak istediğini söyledi. Resmin diğer sanat dalları ile arasındaki farka değinen Kalın, bu sanat için belli bir bütçe ayırılması gerektiğini belirtti ve sözlerinin devamında ise, ‘’Bir kitabı alıp 1 ay okuyabilirsiniz ancak resim öyle değildir. Hadi yapıyorum dediğiniz zaman en kötü; bir kalem, bir kağıt ve bir silgiye ihtiyaç vardır. Böyle bir ekonomik durumda tabii ki herkesten bunu bekleyemeyiz. Kendi etkinliklerimi sponsor bulabilirsem ne mutlu bana, ki genellikle bulamıyorum, çoğu zaman etkinliklerimi kendi bütçemden karşılıyorum. Bu durum beni yoruyor mu? Evet bazen yoruyor ancak, tamam hadi resim yapalım deyip bıkmadan baştan başlıyorum’’ diye belirtti.

İLLA Kİ YETENEK GEREKLİ Mİ?

Resim gibi önemli bir sanata gönül verecek olan gençler için illa ki yetenekli olmak gerekli mi yoksa, çok çalışarak teknik geliştirmek mümkün müdür? Şeklinde yöneltmiş olduğumuz soruya, Resam Mürvet Kalın’dan aldığımız cevap şu şekilde oldu, ‘’Yetenekten önce sevmek gerekiyor. Severseniz zaten benimsersiniz, benimsediğiniz zamanda çalışarak zamanla doğru tekniği yakalarsınız.’’

‘’BU ATÖLYENİN, İNSANLARI İYİLEŞTİRDİĞİNİ GÖRDÜM’’

Resim Atölyesi’nde pek çok özel gereksinimli çocuğa ve de aynı zamanda kadınlara eğitimler gerçekleştiren Ressam Mürvet Kalın, down sendromlu çocukların bu atölyede çok başarılı işler ortaya koyduğunu söyledi ve bir süre ilaç tedavisi almak zorunda kalan kadınların da atölyeye geldikten 2-3 yıl sonra ilaçları bıraktıklarını belirtti. Sözlerine devam eden Kalın, ‘’Şövalede fırça vururken arkasını dönüp ağlayarak resim yapan insanlar gördüm ve burada çalışmanın insanları iyileştirdiğine kendi gözlerimle şahit oldum’’ diye ekledi. Sanatın gençleri kötü alışkanlıklardan da koruma yolunda oldukça etkili olduğuna değinen Kalın, ‘’Ben 82 doğumluyum, bizler gençken spor salonlarından çıkmazdık, 90.Yıl Spor Salonu bizleri iyi tanır. Farklı spor branşlarında, ücretsiz kurslar vardı. Okuldan çıkıp koşa koşa oralara giderdik, bu nedenle bizim jenerasyonumuzun kötü alışkanlıkları pek olmazdı’’ diye belirtti.

 

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.