Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kakaoda rekolte düştü, çikolata zam rekoru kırdı. Yalova’daki işletmeler zamları nasıl değerlendiriyor?

Kakao rekoltesinde yaşanan düşüş ve arz sıkıntısı, kakao ve çikolata fiyatlarını rekor seviyeye çıkardı. DODO Çikolata ve Kahve işletme sahibi Çiğdem Kahriman çikolatayla ilgili merak edilenleri Yalova Hayat’a anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2024 06:45
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2024 06:45
Kaynak: Serap Polat
Kakaoda rekolte düştü, çikolata zam rekoru kırdı. Yalova’daki işletmeler zamları nasıl değerlendiriyor?

Batı Afrika'daki kuraklık ve şiddetli yağmur gibi olumsuz hava koşulları, bitki hastalıkları, özellikle de CSSVD virüsü ile Fildişi Sahili ve Gana'daki üretimdeki düşüş sonucunda kakao fiyatları artışa geçti. Son yükselişiyle 46 yılın en yüksek seviyesine çıkan kakao fiyatları ton başına 9 bin doları aştı. Mart ayında kakao fiyatlarında yüzde 50'ye varan artış yaşandı. Yeni dikilen ağaçların meyve vermesi 3 ila 5 yıl alırken, gelecek 2-3 yıldaki arzın son 15-20 yılın ortalamasından daha düşük olabileceği ve bunun da kakao çekirdekleri için ortalamanın üzerinde fiyatlara yol açabileceği öngörülüyor.

KAKAO KRİZİ 10 YIL SÜREBİLİR

Yalova’da özel üretim çikolatalarıyla hizmet veren DODO Çikolata ve Kahve işletmesinin sahibi Çiğdem Kahriman, dünya genelinde yaşanan kakao krizi ve çikolata zamları hakkında Yalova Hayat’a bilgi verdi. Kakao yağında yüzde 300’lerde, kakaoda ise yaklaşık yüzde 400 civarında bir zam olduğunu ifade eden Kahriman, “Afrika’da bazı kakao bahçelerinde çekirge istilası oldu. Bazılarını kurtarabilmek adına çekirgelerin bir kısmını yaktılar. Kakao ağaçlarının tekrar yeşermesi, hasat mevsiminin olması ve bu tahribatın giderilmesine baktığımız zaman öngörülen süre 10 yıl. Kakaoda ciddi bir kriz var. Kakao tedariki zaten dünya pazarında yetersiz kalıyordu. Yeterli hacim sağlanamıyordu. Bir de bu istilanın yaşanması arz talep dengesini iyice bozdu.” dedi.

“YÜZDE 350-400 CİVARINDA BİR ZAM VAR”

Sık sık gelen zamların ardından güncel çikolata fiyatları hakkında bilgi veren Çiğdem Kahriman, “Şu anda yaklaşık olarak yüzde 300 civarında hammaddeye ve kakao yağına zam geldi. Şöyle ki bizim daha önce kilosunu 4 Euro‘ya aldığımız kakao yağı şu an 20 Euro. Kakao yağında yüzde 300’lerde bir zam var. Kakaoda ise yaklaşık yüzde 350-400 civarında bir zam var. Çikolataya talep çok fazla. Talep fazla olduğu için hammadde yetmiyor. Bunlara alternatif bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Yapay ette olduğu gibi çikolataya da kimyasal katıyorlar. Bayramlarda satılan çikolataların fiyatı bir ay önce 600 TL idi. Şu an çikolatanın kilosu 1000 TL oldu. Özel üretimle yaptığımız bir tane küçük çikolata 30 TL ediyor.” şeklinde bilgi verdi.

“ÇİKOLATA ÇOK HASSASTIR, BEBEK GİBİ İLGİ İSTER”

Vatandaşların güvenle çikolata tüketebilmeleri için gerçek çikolata ile kimyasal içeren çikolataların farkını anlatan Kahriman, “Marketlerdeki çikolataların mantığı kokolin. 232 dediğimiz bir kod var. Bu kodu laboratuvara gönderdiğimiz zaman ne çikolata olarak çıkıyor ne çikolata değil diye çıkıyor. Market ürünüyle ilgili itiraz ettiğiniz zaman insanlar bunun çikolata olduğunu iddia ediyorlar. Çikolata diyenler de bunu ispat edemiyorlar. Aromalardan kaynaklanan bir arada kalma durumu var. Onları çikolata olarak saymıyoruz, kokolin diyoruz. Çikolata, kakao ve kakao yağının tamamen organik haliyle yapılan bir üründür. Çikolatada kurtlanma sorunu çok fazla olur. Yağını ve sütünü dışarıya salma durumu olur. Çikolata çok hassastır, bebek gibi ilgi ister. Derecelerle saklanması gerekir ve en fazla iki ay kalır. Biz çikolatalarımızı 22 derecede saklıyoruz. Onun altına düştüğü zaman kuruma yapar. Üzerine çıktığı zaman da hafiften sütünü salar. Donduğunda beyazlama olur. Marketlerde satılan çikolatalara baktığımız zaman üründe hiçbir şeklide bozulma olmuyor. Güneşte kalsa sorun olmuyor, dolapta kalsa sorun olmuyor. Ürün bir şekilde kendini toplayabiliyor.” açıklamasında bulundu.

“KÜÇÜK ESNAF MALİYETLERİN ALTINDA EZİLİYOR”

Çikolata sektöründeki işletmelerin yaşadığı zorlukları aktaran Çiğdem Kahriman, “Çikolata hassas bir ürün. Bu hassasiyetle beraber fiyatların artması, piyasa dengesinin bozulması işe devam etmemizi zorlaştırıyor. Bir işe 3 milyon TL ile başladınız diyelim. Bu 3 milyonu 6 milyon yapmak zorundasınız. 6 milyon ile hangi sektörde iş yaparsanız yapın finalde 500-600 bin TL kar ediyorsunuz ama çikolata sektörüne girdiğinizde bu kar 300 bin TL’ye düşüyor. Çok yüksek fiyata sattım, çok yüksek kazandım diyebileceğiniz bir sektör değil. Kar marjı çok düşük bu işin. Ayrıca operasyon maliyeti var. Maliyetler bizim gibi küçük esnafı kriterlerin altında eziyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan ayına baktığımızda yine ufak tefek de olsa müşteriler gelirdi. Çünkü insanlarda iftardan sonra bir tatlı yeme isteği olurdu ama şimdi akşama kadar kimse gelmiyor. Çünkü alım gücü çok azaldı.” şeklinde bilgi verdi.

Serap Polat

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.