Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Binyamin Netanyahu kimdir? İsrail Başbakanı kaç yaşında, kaç çocuğu var, evli mi?

İsrail’in Filistin halkına karşı uyguladığı abluka ve kesintisiz saldırılar dünya çapında büyük yankı uyandırdı. Bu saldırıların arkasındaki isim İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ailesi sosyal medya kullanıcıları tarafından oldukça merak ediliyor. Sivil halka karşı kullandığı acımasızca yöntemlerle bütün dünyanın tepkisini çeken Netanyahu ile ilgili merak edilen birçok konu var. Peki, Binyamin Netanyahu kimdir? İsrail Başbakanı kaç yaşında, kaç çocuğu var, evli mi? işte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Binyamin Netanyahu kimdir? İsrail Başbakanı kaç yaşında, kaç çocuğu var, evli mi?

7 Ekim’den bu yana İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmalarda 17 gün geride kaldı İsrail ordusu ve Netanyahu katliam yapmaktan bir olsun vazgeçmiyor. Son olarak gece saatlerinde farklı bölgelere havadan saldırı düzenleyen İsrail ordusu aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 110 kişinin ölümüne neden oldu.

Yıllardır Filistin halkının katledilmesinin başrolünde olan Netanyahu ile ilgili bilinmeyenler merak ediliyor. Arama motorlarında Netanyahu kimdir ve ailesi ile ilgili birçok şey araştırılıyor. Peki, Binyamin Netanyahu kimdir? İsrail Başbakanı kaç yaşında, kaç çocuğu var, evli mi? İşte merak edilen soruların cevabı…

netanyahu gençliği

Binyamin Netanyahu kimdir?

21 Ekim 1949'te Tel Aviv'de doğan Netanyahu Zila ve Profesör Benzion Netanyahu çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluk yıllarını Kudüs’te geçirdi ve liseye kadar burada eğitim aldı. 1956 ve 1958 yılları arasında ve 1963-1967 yılları arasında ABD’de Philadelphia şehrinde yaşadı. Lise eğitimini de Philadelphia’da tamamlayan Netanyahu çok iyi Amerikan İngilizcesi konuşur.

1967 yılında liseden mezun olan Netanyahu yeniden İsrail’e döndü ve burada İsrail Güvenlik Kuvvetlerine yazıldı. Netanyahu burada savaş eğitimi aldı ve sözde elit ve özel bir grup olan Sayeret Matkal kuvvetlerinde takım lideri oldu. Bu takımın lideriyken birçok operasyonda yer aldı. Katıldığı bu operasyonların içinde, Hediye operasyonu ve omzundan vurulduğu İzotop Operasyonu da vardır.

1973 yılına gelindiğinde Yom Kippur Savaşı’nda ön cephede savaştı ve Süveyş kanalı boyunca yapılan baskınlarda görev aldı. Ayrıca Suriye sınırlarının içinde gerçekleşen Komando saldırılarında liderlik yaptı. Terhisinden önce ise yüzbaşı rütbesine ulaştı.

netanyahu ne zaman başbakan oldu

1977 yılında ise MIT Sloan’da başladığı İşletme Bölümü yüksek lisans eğitimini tamamladı. Netanyahu 1976 yılında, Entebbe rehine kurtarma operasyonu esnasında erkek kardeşi Yonathan Netanyahu’yu kaybetti. Ayrıca üniversite eğitimi sırasında Boston Danışmanlık Grubu’nda çalıştı. Eğitimini tamamladıktan sonra İsrail’e geri dönen Netanyahu, kısa bir süre pazarlamacılık işi yaptı.

Henüz Başbakanlık görevine gelmeden önce Netanyahu, 1984 yılından 1988 yılına kadar Birleşmiş Milletler İsrail Elçiliği yaptı ve Likud Partisi’nin başkanlığını yaptı.  

Netanyahu İsrail devletinin kuruluşundan sonra doğan ilk Başbakandır. İlk kez 18 Haziran 1996 yılında Başbakan seçildi ve İsrail’in en genç Başbakanı oldu. İlk görev dönemi 1999 tarihinde sona erdi. 3 yıl süren kısa iktidar dönemi büyük zulümlere sahne oldu.

netanyahu'nun kaç çocuğu var

Ağlama duvarı tünelinin yeniden açılması yönünde verdiği talimatın ardından, Filistinliler ve İsrailliler arasında başlayan saldırılarda ve çatışmalarda onlarca Filistinli Müslüman öldürüldü.

1999 yılında gerçekleştirilen Başbakanlık seçimlerinde Ehud Barak’a yenildikten sonra bu yenilgiyi hazmedemedi ve politikadan çekilme kararı aldı. Fakat 2002 yılına gelindiğinde dış ilişkiler bakanı (2002-2003) ve Finans Bakanı (2003 – Ağustos 2005) olarak Ariel Şaron hükûmetleri kapsamında görev aldı, fakat, Gazze’den geri çekilme Planı’ndan kaynaklanan anlaşmazlıkla birlikte yeniden ayrıldı.

Ariel Şaron Likud Partisinin liderliğinden ayrıldıktan sonra bu pozisyon için en güçlü aday yeniden Netanyahu oldu. 20 Aralık 2005’te gerçekleşen seçimde oyların yüzde 47’sini alarak liderliği yeniden ele geçirdi. Tarihler Ağustos 2007’deki seçimleri gösterdiğinde Netanyahu yeniden Likud’un başkanı seçildi ve bundan sonra gerçekleştirilen başbakanlık seçimlerinde yüzde 73’lük oyla aday gösterildi, bu seçimlerde Netanyahu, Danny Danon'u açık ara farkla geride bıraktı.

Netanyahu 2009-2021 yılları arasında yeniden İsrail Başbakanı görevinde bulunmuştur. Son olarak 29 Aralık 2022’den bu yana hala İsrail Başbakanı olarak görev yapmaktadır.

netanyahu ailesi ve eşi

Binyamin Netanyahu kaç yaşında?

21 Ekim 1949 tarihinde doğan Netanyahu geçtiğimiz günlerde 74 yaşına girmiştir.

binyamin netanyahu siyaset

Binyamin Netanyahu’nun kaç çocuğu var?

Netanyahu’nun 45 yaşında bir kızı 31 ve 29 yaşında iki oğlu vardır. İlk çocuğu olan Noa Netanyahu-Roth ilk evliliğinden dünyaya gelmiştir annesi ise Miriam Haran’dır. Oğulları Yair Netanyahu ve Avner Netanyahu ise son evliliğinden dünyaya gelmişlerdir. Anneleri ise Sara Netanyahu’dur.

netanyahu ve sara

Binyamin Netanyahu evli mi?

Üç kez evlilik yapan Netanyahu 2 kez boşanmıştır. İlk eşi Miriam Haran (e. 1972–1978), ikinci eşi Fleur Cates (e. 1981–1984), son eşi ve hala evli olduğu isim Sara Netanyahu’dur (e. 1991).

Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.