Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzzeddin El Kassam Tugayları komutanı Muhammed Deif kimdir? Kaç yaşında, nerede saklanıyor? 20 yıldır gören duyan yok!

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e karşı başlattığı saldırıların mimarı olan İzzeddin El Kassam Tugayları lideri Muhammed Deif tam 7 kez suikast girişiminden kurtuldu. İsrail’in yıllardır yakalayamadığı, MOSSAD’ın peşinde olduğu Muhammed Deif kimdir? Hamas’ın İsrail’e başlattığı saldırıların arkasında olduğu bilinen isim Muhammed Deif herkes tarafından oldukça merak ediliyor. Peki, İzzeddin El Kassam Tugayları komutanı Muhammed Deif kimdir? Kaç yaşında, nerede saklanıyor? İşte bu soruların cevabını sizler için araştırdık…

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2023 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
İzzeddin El Kassam Tugayları komutanı Muhammed Deif kimdir? Kaç yaşında, nerede saklanıyor? 20 yıldır gören duyan yok!

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları lideri olduğu bilinen Muhammed Deif son günlerin en çok merak edilen ismi. Hakkında çok az şey bilinen ve 20 yıldır neredeyse kimsenin görmediği Deif, MOSSAD’ın arananlar listesinin başında yer alıyor. Tam 7 kez suikasttan kurtulan Deif’in nasıl biri olduğunu bilen yok. Bu gizlilik ise daha çok merak edilmesine neden oluyor. Peki, İzzeddin El Kassam Tugayları komutanı Muhammed Deif kimdir? Kaç yaşında, nerede saklanıyor? İşte bu soruların cevabı…

muhammed deif

Muhammed Deif kimdir?

Hakkında neredeyse hiçbir bilgi olmayan Deif ile ilgili bilinenler sadece İsrail ve Filistin basınında yer alan bilgilerle sınırlı. 1965'te Mısır'ın işgali altındaki Gazze'de bulunan Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğduğu biliniyor. Gerçek adı ise Muhammed Diab İbrahim al-Masri'ydi. Fakat İsrail'in hava saldırılarından ve suikast girişimlerinden kaçmasını da sağlayan göçebe hayat tarzı nedeniyle Arapça'da "misafir" anlamına gelen "deif", onun lakabı oldu. Çocukluğu, nerede ve nasıl yetiştiği hakkında pek fazla bilgi yok.

Deif, 30 yılı aşkın bir süredir İsrail istihbaratı ve güvenlik güçlerinin radarında fakat bulunamıyor. Öyle ki edinilen bilgilere göre Deif’in aynı evde 2 gece bulunduğu hiç görülmemiş. 20 yıldır kimse tarafından görülmeyen Deif tabir yerindeyse tam bir gölge gibi yaşıyor.

France24’te yazan Sébastian Seibt, Deif hakkında bilinenleri aktardı. Aktarılan bilgilere göre, “Muhammed Deif yaklaşık otuz yıldır İsrail’in ‘en çok arananlar’ listesinde yer alıyor. Deif’in başına konan ödül arttıkça Gazze’deki şöhretinin de artması bekleniyor.”

Verona Uluslararası Güvenlik Çalışmaları Ekibi’nden (ITSS) İsrail ve Orta Doğu analisti Omri Brinner, Deif’in Gazze’deki “saygınlığının” hali hazırda yüksek olduğunu söylüyor:

“Filistin direniş tarihinin en başarılı operasyonu olan bu operasyonla mirası sonsuza dek yaşayacak. Şimdi başarısız olabilir, İsrail şimdi ona suikast düzenleyebilir ama arkada bıraktığı miras ondan daha uzun ömürlü olacak.”

Brinner, birçok suikast girişiminden kurtulmuş biri olarak Deif’in “Filistin direnişinin daima hayatta kalabilen” bir üyesi olduğunu söylüyor.

Muhammed Deif’in hayatta kalmasının en önemli noktalarından birinin tamamen gizli kalması olduğu söyleniyor. Deif’e ait olduğu bilinen en eski fotoğraf tam 20 yıl öncesine ait. Deif ile ilgili bilinen bir diğer şey ise, Deif’in 2006’daki bir İsrail saldırısında görme yetisini, bir kolunu ve bir bacağını kaybettiği yönünde.

Deif’in 1980’lerin sonlarında Hamas’a örgüt henüz kurulurken katıldığı ve İsrail’e karşı silahlı mücadeleye olan inancıyla örgüt içinde hızla yükseldiği biliniyor.

Hamas'ın 1990'larda suikasta uğrayan "mühendis" lakaplı bomba uzmanı komutanı Yahya Ayyaş'ın Muhammed Deif’e oldukça yakın bir isim olduğu biliniyor. Yahya Ayyaş, 1990’larda bir dizi otobüs bombalaması gerçekleştirdiği eylemlerle biliniyordu. Fakat Ayyaş’ın 1996’da öldürülmesinin ardından devam eden otobüs bombalamalarının arkasında Ayyaş'ın elinden tuttuğu Deif’in olduğu düşünülüyordu.

gölge adam deif kimdir

Örümcek ağı tünelleri tasarlayan kişi

2002 yılında Hamas kurucularından olan ve İzzettin El Kassam Tugayları komutanı olan Salah Şehada’nın öldürülmesinin ardından deif, İzzettin El Kassam Tugayları komutanı oldu. Deif’in orduya liderlik ettiği dönemlerde başladığı bilinen Kassam roketlerinin ve Gazze'nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişinin Muhammed Deif olduğu söyleniyor. Deif’in 1990 yılında hiçbir gerekçe gösterilmeden ve yargılama yapılmadan İsrail tarafından 16 ay boyunca cezaevinde tutulduğu biliniyor. O dönemlerde kendisiyle tanışanlar Deif'in erken yaşlardan itibaren savaşı İsrail topraklarına taşımak istediğini söylüyor.

Muhammed Deif’in İsrail tarafından arandığı bu yıllarda o tünellerin içerisinde yaşadığı ve Hamas’ı buradan yönettiği düşünülüyor.

York Üniversitesi’nden İsrail-Filistin çatışması uzmanı Jacob Eriksson, “İsrail’in Gazze’de halka yaptığı muamelenin bedelini en ağır şekilde ödetmek için İsrail topraklarını mümkün olan her yolla doğrudan vurmak” Deif’in her zaman izlediği yol oldu.

muhammed deif kaç yaşında

Öte yandan Deif’in tüm bu organizasyonun arka planında yer alan isim olmasına rağmen daha popüler olmasını ise Eriksson, “O askerî bir lider, dolayısıyla Hamas’ın Gazze yönetiminin insani ve sosyal yönlerini nasıl ele aldığına dair eleştirilerden etkilenmiyor” şeklinde ifade ediyor.

Brinner, ise “Ayrıca Gazze’de yaşayan ve çocuklarını orada okutan tek kişi de o” diye ekliyor.

Bu durum, Haniye’yi Hamas’ı “Katar’daki lüks bir otelden” yönetmekle suçlayan Gazze halkı açısından oldukça önemli.

Brinner, “Hamas’ın bu operasyonu bir yıl boyunca hiçbir bilgi sızmadan planlamış olması, operasyonun planlanmasında yer alan önemli birkaç kişinin Deif’e olan sadakatini gösteriyor” diye belirtiyor.

Teknolojik cihaz kullanmayan, sadece kendisinin gerek gördüğü zamanlarda belirli kişilerle iletişime geçen ve çok fazla insanla görüşmeyen Deif 2001, 2002, 2003 ve 2006 yıllarında kendisine düzenlenen suikast girişimlerinden kurtuldu. Bu nedenle kendisine 9 canlı lakabı da verilmiş.

İsrail'in paylaştığı bilgilere göre Deif bu suikast girişimlerinde bir gözünü ve bazı uzuvlarını kaybetti.

izzettin el kassam tugayları komutanı muhammed deif

Muhammed Deif ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de ailesi, eşi ve çocuklarının olup olmadığı. Muhammed Deif’in geçmişte evli olduğu ve çocukları olduğu biliniyor. Ancak Gazze'de yaşanan saldırılar onu da ailesinden kopardı. Çocukları ve eşi hayatlarını İsrail’in saldırıları sırasında kaybetti. İddialara göre, Muhammed Deif'in eşi ve çocukları düzenlenen bir suikast girişiminde Deif’in yanlarında olmadığı bir zamanda öldürüldü.

Hakkında daha fazla bir şey bilinmeyen Muhammed Deif’in medyada yer alan son fotoğrafı 20 yıl öncesine ait ve uzun süredir kendisini göre ve duyan yok. Şu an 58 yaşında olduğu biliniyor.

Son olarak 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırılardan sonra yayınlanan ve Deif’e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydında Deif’in, "Halkımıza karşı devam eden suçların ve uluslararası anlaşmaların ve yasaların ihliali karşısında, Amerika ve batılı güçlerin desteğine rağmen bunu sonlandırmaya karar verdik. Böylece düşman sorumlu tutulmadan keyfince zulmedemeyecek." sözleri yer aldı.

El Kassam Tugayları kanalına yasak

Google Play Store, Telegram'da Hamas ve Kassam Tugayları'nın kanalına erişimi engelledi. 

Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.