Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Tarım Müdürlüğü, elma ve armut üreticilerini uyardı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, elma ve armut üreticilerine, karaleke hastalığına karşı ilaçlama yapmaları gerektiğini hatırlattı.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2024 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2024 10:16
Kaynak: Serap Polat
Yalova Tarım Müdürlüğü, elma ve armut üreticilerini uyardı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, elma ve armutta karşılaşılan karaleke hastalığına karşı ilaçlama zamanının geldiğini duyurdu.

İlaçlamalarda 4 dönemde yapılıyor

Elma ve armut ağaçlarının yaprak meyve sürgünlerini hastalandıran karaleke etmeni yapraklarda lekeler oluşturuyor. İleri dönemde bu lekeli yapraklar dökülerek verimin azalmasına neden oluyor. Meyvede oluşan lekeler, meyvenin gelişmesini engelleyerek, şekilsiz ve pazar değeri düşük ürünlerin yetişmesine neden oluyor. Bu nedenle karaleke hastalığına karşı üreticileri uyaran Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ilaçlama dönemleri hakkında bilgi verdi. Bilgilendirme doğrultusunda ilk ilaçlamanın farekulağı döneminde, 2’nci ilaçlamanın elmalarda pembe rozet tomurcuğu, armutlarda beyaz rozet döneminde, 3’üncü ilaçlamanın çiçek taç yaprakları yüzde 70-80 oranında dökülünce, 4’üncü ilaçlamanın ise ekolojik koşulların hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda yapılması gerekiyor.

İlaçlamaların ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle yapılması gerekiyor

İlaçlamaların, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılması gerektiğinin altını çizen il müdürlüğü ayrıca ilaçlama yapacak kişilerin, Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesinin bulunması gerektiğini hatırlattı.

Arıcılığın ülkemizde milli ekonomiye katkı sağladığını ve arıların, bal üretiminin yanında bitkisel üretimde tozlaşmada da büyük rol oynadığını vurgulayan İl Müdürlüğü, bu sebeple ilaçlamaların daha etkin ve arılara zarar vermeden yapılması gerektiğini hatırlattı.

Arıların zarar görmemesi için de ilaçlamanın, arıların uçuş yapmadığı akşam saatlerine doğru yapılması uygun görülüyor. Ayrıca ilaçların, reçete yazma yetkisi bulunan tarım danışmanları ile tarım ve orman müdürlükleri teknik personelleri tarafından yazılması gerekiyor.

Serap Polat

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.