Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da çiftçilere 375 bin adet fide dağıtıldı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ildeki tarımsal üretimin desteklenmesi ve sürdürülebilir olmasına yönelik projelerine devam ediyor. Bu çerçevede üreticilere 375 bin adet hıyar ve biber fidesi dağıtıldı

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 15:36
Kaynak: Yalova Hayat
Yalova’da çiftçilere 375 bin adet fide dağıtıldı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yalova İl Özel İdaresi ortaklığında ildeki çiftçilere yönelik fide dağıtımlarına devam ediliyor. Bu çerçevede bir program daha düzenlendi. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen programa Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, CHP Yalova İl Başkanı Erdem Doğancı, İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir ile çiftçiler ve davetliler katıldılar. Programın açılış konuşmasını yapan Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi ile ortaklaşa gerçekleştirilen projelerle çiftçilere ciddi destekler sağlandığını dile getirdi. 2021 yılında bugüne kadar gelinen kronolojik sürece de değinen Parıldar, “Bakanlığımızın tarımsal ürünlerde lojistik maliyetlerindeki artışların etkisini azaltmak üzere büyük kentlerin sebze ihtiyacının yakın üretim havzalarından karşılanması prensibine dayanan ‘Kent Tarımı’ yaklaşımı ile yine Bakanlığımızın atıl tarım arazilerinin üretime ve ekonomiye kazandırılması hedefiyle ulusal ölçekte uygulanan ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ çatı projesi kapsamında projeler uygulanmaktadır. İlimizin, sahip olduğu örtü altı kapasitesi ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere olan yakınlığı göz önünde bulundurularak büyük şehirlerin sebze ihtiyacının karşılanması hedeflenmiştir.

İlimizde uygulanan sebze projelerinin merkezinde suyun verimli kullanılmasına dikkat edilmektedir. 2021 yılında Bakanlığımız ve İl Özel İdare tarafından sağlanan 180 bin 450 TL tutarında hibe desteği ile 55 çiftçimize 160 da alanda uygulanmak üzere 60 bin adet biber fidesi; 36 çiftçimize 105 kg fasulye tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiş ve gelecek yıl çiftçilerimize tohum ve fide olarak dağıtılmak üzere fasulye, biber, hıyar, kabak, lahana ve pazı tohumları alımı yapılmıştır. 2022 yılında ilimizde 1 milyon 285 bin TL Bakanlığımız ve İl Özel İdare katkısı kullanılarak; önceki yıl temin edilen tohumların fide olarak yetiştirilmesini sağlayan projelerle 186 çiftçimize 250 dekar alanda 2 milyon 295 bin adet sebze fidesi ve 110 kg fasulye tohumu temini yapılarak destek sağlanmıştır. 2023 yılında da üretim kapasitesini artırmaya yönelik projeler uygulanmaya devam edildi. 2023 yılı ilkbahar dönemi Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi’nin destekleri ile 1 milyon 485 bin 700 TL bütçe 242 çiftçimize yaklaşık 600 da alanda uygulanmak üzere 690 bin adet hıyar (salatalık),  marul (kıvırcık) ve biber fidesi ile 249 kg fasulye tohumu dağıtımı yapılmıştır. 2023 yılı sonbahar döneminde yüzde 60 Bakanlığımız yüzde 40 çiftçi katkısı olmak üzere 1 milyon 845 bin 876 TL bütçe ile uyguladığımız kışlık sebze projesi kapsamında; toplamda 240 da alanda uygulanmak üzere 2 milyon 160 bin adet marul (kıvırcık), pazı ve kara lahana fidelerini 157 çiftçimize dağıtımı yapılmıştır. 2023 yılı ilkbahar ve sonbahar sebze projeleri ile 399 çiftçimize 827 dekar alanda üretilmek üzere toplam 2 milyon 850 bin adet sebze fidesi ve 249 kg fasulye tohumu dağıtımını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Projemizin toplam bütçesi ise 3 milyon 331 bin 576 TL’dir. 2024 yılında ilimizde Bakanlığımız ve Yalova İl Özel İdaresi’nin katkıları ile uygulamaya konulan sebze projelerimizde suyun verimli kullanılması, üretimin devamlılığının sağlanması hedeflenmiştir. 2024 yılı ilkbahar dönemi projelerimize 28 Mart 2024 tarihinde başlanmış olup, Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 300 dekar alanda üretilmek üzere 300 kg fasulye tohumunun 104 çiftçimize dağıtımını gerçekleştirdik. Bu projenin toplam bütçesi 178 bin 770 TL olup yüzde 50’lik kısmı olan 89 bin 385 TL’si Bakanlık katkısı, yüzde 16’lık kısmı olan 27 bin 888 TL’lik kısmı Yalova İl Özel İdaresi ve yüzde 34’lük kısmı olan 61 bin 496 TL ise çiftçi katkısı ile gerçekleştirilmiştir” dedi.

Hıyar ve biber üretimi attırılacak
Gerçekleştirilen Yalova İlinde Örtü Altı Biber Üretimini Arttırma Projesi ve Yalova Seralarında Hıyar Üretimini Arttırma Projesi kapsamında ise 375 bin adet hıyar ve biber fidesini çiftçilerle buluşturduklarını dile getiren Yalova tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, “Bugün buraya 2024 yılı ilkbahar döneminde uygulamaya geçirmeyi planladığımız projelerimizin ilk etabını gerçekleştirmek için toplandık. Söz konusu projelerimiz ‘Yalova İlinde Örtüaltı Biber Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ ve ‘Yalova İlinde Örtüaltı Hıyar Üretiminin Geliştirilmesi’ projeleri ile kapsamında 375 bin adet hıyar ve biber fidesinin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Yalova İlinde Örtüaltı Hıyar Üretiminin Geliştirilmesi Projesi yüzde 45,5 Bakanlık (1 milyon TL) yüzde 25 Özel İdare (550 bin 500 TL) ve yüzde 29,5 çiftçi katkısı (649 bin 500 tl) olarak uygulanacak olup projenin toplam bütçesi 2 milyon 200 bin TL’dir. Söz konusu proje iki etap olarak uygulanacaktır. İki etap toplamı 275 bin adet fide 109 çiftçimize 275 dekar alanda üretim yapmak üzere dağıtılacak olup, bugün burada ilk etap olan 213 bin 250 adet hıyar fide 99 çiftçimize 213 dekar alanda üretim yapmak üzere dağıtımını gerçekleştireceğiz. Yalova İlinde Örtüaltı Biber Üretiminin Geliştirilmesi Projesi yüzde 46,2 Bakanlık ( 480 bin ) yüzde 23,8 Özel İdare (248 bin TL)ve % 30 çiftçi katkısı (312.000TL) olarak uygulanacak olup projenin toplam bütçesi 1 milyon 040 bin TL’dir. Söz konusu proje kapsamında bugün burada 120 çiftçimize 107 dekar alanda üretim yapmak üzere 160 bin adet biber fidesi dağıtımını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
 

“Göletler yapmaya devam ediyoruz”
Parıldar’ın ardından söz alan Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ise tarımsal üretimi desteklemek adına yapılan sulama suyu göletlerinden bahsetti. Şu an 15 göletin 14’ünde yüzde 100 doluluk oranının yakalandığını dile getiren Parıldar, “Bu yıl Tarım Müdürlüğümüzle gerçekleştirilen yaklaşık 18 projede bin 500’ün üzerinde çiftçimizi yaralanacağı ve idaremizin de 4,5 milyonun üzerinde destek sağladığı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte bir taraftan tarım projelerimizi çiftçilerimizle buluştururken diğer yandan da bunların sürdürülebilir olmasını sağlayacak altyapı projelerini gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede ilimizde göletler de inşa ediyoruz. Geçtiğimiz hafta yaptığımız çalışma ile 15 göletimizin 14 tanesinin yüzde 100 dolu olduğunu tespit ettik. Biz bu projelerde suyun olmazsa olmaz olduğunu biliyoruz. Şu anda gerçekleştirdiğimiz göletlerde sularımız dolu ancak ben çiftçilerimizi yine de bu konuda dikkatli olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Emeği geçenlere teşekkür etti
Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı da programda bir konuşma gerçekleştirdi. Burada projelerde emeği geçenlere teşekkür eden Atçı, “Bu alanda 4 yıldan beri fide dağıtımı devam ediyor. Bunun gibi projeleri de sıklıkla sürdürüyoruz. Bu projelerin çiftçilerimizin ekonomisine çok ciddi katkılar sağladığı Yalova’mızın üretimine olumlu katkılar sağladığını görüyoruz. Bu projeleri hazırlayan ve uygulanmasını sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu projelerin devamını da diliyorum. Dağıtacağımız fidelerin ve bundan sonra da gerçekleştireceğimiz projelerin çiftçilerimize ve Yalova ekonomisine olumlu katkılar sağlamasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplamda 375 bin adet hıyar ve biber fidesi Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ile Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz tarafından çiftçilere dağıtıldı.

 

Kaynak: Yalova Hayat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.