Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk jetlerinde yeni nesil teknoloji! İşte Burun Radarlı ASELSAN AESA

Türk jetleri son yıllarda gelişen teknolojileri ile bütün dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. ASELSAN tarafından tamamen milli imkânlarla geliştirilen AESA Burun Radarı, muadillerinden daha gelişmiş yetenekleriyle muharip uçaklara nesil atlatacak yeni özellikler kazandıracak. ASELSAN AESA Burun Radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine çıkarken; KAAN ve muharip İHA jetler ise düşük görünürlük özellikleriyle 5’inci Nesil ve ötesinde platformlar haline gelecek.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2024 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 13:05
Kaynak: Hilal Baldemir
Türk jetlerinde yeni nesil teknoloji! İşte Burun Radarlı ASELSAN AESA

Türk savunma sanayi her geçen gün geliştirdiği yeni teknolojileri ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Türk Savunma Sanayi için dönüm noktalarından biri olan proje hakkında yeni gelişmeyi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, sosyal medya hesabından açıkladı. "Uçaklara nesil atlatan AESA teknolojisi ülkemizin hizmetinde" değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Görgün, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemize dünyanın en ileri aviyonik teknolojilerinden biri olan AESA radar teknolojisini de kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. ASELSAN Milli AESA Uçak Burun Radarı, sahip olduğu üstün yeteneklerle muharip uçaklara nesil atlatarak; onları semaların en zeki, çevik ve güçlü savaşçıları haline getiriyor. AESA radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken, KAAN ve muharip İHA’lar ilave yetenekler ve düşük görünürlük özellikleriyle 5’inci nesil ve ötesinde platformlar haline gelecek. Bu üst düzey radar teknolojisi için gece gündüz demeden çalışan ASELSAN mühendislerimizi yürekten kutluyorum."

AESA Uçak Burun Radarının, ASELSAN’ın Ankara’da bulunan teknoloji üssünde seri üretimine yönelik hazırlıkların da tamamlandığı açıklandı. Çip seviyesinden, son sistem entegrasyonuna kadar, her aşaması sıfır hata ile yüzde 100 milli imkânlarla üretilen AESA Uçak Burun Radarı, hava platformlarının Gök Vatan’daki gözü ve kulağı olmaya hazırlanıyor. ASELSAN, kazandığı GaN (Galyum Nitrat) çip geliştirme ve üretim teknolojisi ile birlikte dünyanın önde gelen radar firmaları ile teknoloji bakımından yarışabilecek düzeye ulaşmış durumda. AESA teknolojileri, zamanla ASELSAN’da bulunan radar, elektronik harp ve haberleşme alanlarında geliştirilen tüm teknolojik sistemlerde kullanılmaya başlandı.

Öte yandan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, F-16 ÖZGÜR, HÜRJET, Milli Muharip Uçak (KAAN), AKINCI, KIZILELMA ve ANKA-3 İHA’larda bundan sonra AESA teknolojisine sahip burun radarlarının çalışacağını açıkladı.

TSK yetenek kazandı

ASELSAN’ın sahip olduğu AESA teknolojisini “kara-hava-deniz” fark etmeksizin tüm faaliyet alanlarında geliştirdiği üstün radar sistemlerinde kullandığına dikkat çeken Akyol, şu ifadeleri kullandı:

“ASELSAN, söz konusu teknolojileri tüm alanlara uygulamasıyla dünyadaki ender kurumlardan birisi haline geldi. AESA Burun Radarının milli olarak geliştirilmesi sayesinde tüm bilgi birikimi ve teknolojiyi ASELSAN kendisi üretebilir ve müdahale edebilir hale geliyor. İlave olarak, benzer bir radar yurt dışından tedarik edildiğinde gizlilik ve çeşitli kısıtlar sebebiyle sağlanamayacak birçok yetenek de Türk Silahlı Kuvvetlerine sağlanıyor.”

5 Milyar Dolarlık Pazar

Savaş uçağı AESA Burun Radarı özelinde dünya çapındaki pazar büyüklüğünün yıllık beş milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Devam eden ihracat görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ve özellikle uçan platformların yurt dışı satışları ile birlikte ASELSAN radarlarının hava platformları global pazarında rakiplerine nazaran belirleyici bir rol oynaması öngörülüyor. Bunların yanı sıra, hava savunma, deniz platformları ve gözetleme radarları alanında da geliştirilen yüksek teknolojili ASELSAN AESA radarları ile pazar payının artması planlanıyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.