Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cangir, “Kentsel dönüşüm ve deprem planı şart”

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Burak Cangir, Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından Yalova ve çevre iller için çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2025 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2025 12:17
Kaynak: Mehmet Mirzacan Baran
Cangir, “Kentsel dönüşüm ve deprem planı şart”

Depremin beklenen "İstanbul depremi" olmadığını vurgulayan Cangir, Yalova'nın olası büyük Marmara depreminden en çok etkilenecek illerin başında geldiği uyarısında bulundu.

Başkan Cangir, 6.2 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün "İstanbul depremi" olarak nitelendirilen bölgede olmasının önemine dikkat çekti. "Bu depremin yeri gerçekten önemli. Çünkü tam olarak bizim 'İstanbul depremi' diye bahsettiğimiz, beklediğimiz noktada oluştu," diyen Cangir, bu durumun ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.

"BEKLENEN İSTANBUL DEPREMI DEĞIL"

Basında ve sosyal medyada çıkan "İstanbul depremi oldu bitti" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Cangir, "Bu bizim beklediğimiz İstanbul depremi değil. Beklediğimiz İstanbul depremi  bu noktada olması kuvvetle muhtemel, hala muhtemel. Ama 7.2'den daha az, daha küçük bir deprem beklediğimiz İstanbul depremi değil," ifadelerini kullandı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi içinde aktif çalıştığını ve son depremin bunun en büyük göstergesi olduğunu belirten Cangir, Yalova'nın bu kırığın en doğusunda yer alması nedeniyle depremi en şiddetli hisseden il olduğunu kaydetti. "Olası bir İstanbul depreminde en çok etkilenecek illerin başında gelir Yalova," uyarısında bulunan Cangir, Yalova'nın olası bir afette kendi kendine yetebilecek bir planlamaya sahip olması gerektiğini vurguladı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM ACİL BAŞLATILMALI"

Yalova'nın birinci önceliğinin kentsel dönüşüm olması gerektiğini söyleyen Cangir, eski binaların acilen dönüştürülmesi ve yeni binaların kontrollerinin arttırılması gerektiğini ifade etti. Deprem bilincinin artırılması için tüm kurum ve kuruluşların iş birliği yapması gerektiğini dile getiren Cangir, meslek odalarının bu konuda yetersiz kaldığını belirtti.

DEPREM MASTER PLANI ÇAĞRISI

Başkan Cangir'in ardından söz alan oda yöneticileri, yıllardır dile getirdikleri "Yalova Deprem Master Planı"nın ivedilikle hazırlanması gerektiği çağrısında bulundu. Tüm belediyelerin ortak bir çalışma yürüterek deprem master planını oluşturması ve imar planlarını bu doğrultuda şekillendirmesi gerektiği vurgulandı.

UZMAN GÖRÜŞLERİNDEKİ FARKLILIKLARA DEĞİNDİ

Farklı deprem uzmanlarının görüşlerindeki ayrılıklara da değinen Cangir, jeoloji biliminin doğayı anlamaya çalışan bir bilim olduğunu ve bu tür görüş farklılıklarının doğal karşılanması gerektiğini söyledi. Ancak genel kanının ve kendi çalışmalarının beklenen İstanbul depreminin çok daha büyük olacağı yönünde olduğunu ifade etti.

"YALOVA KENDI KENDINE YETMELI"

Büyük bir depremde Yalova'ya dışarıdan yardım gelme ihtimalinin düşük olduğunu yineleyen Cangir, Yalova'nın kendi kendine yetebilecek potansiyele sahip olduğunu ve bu yönde planlamalar yapılması gerektiğini vurguladı. Ormanlık alanların fazlalığına dikkat çekerek, şehrin iyi yönetilerek depreme hazırlanabileceğini söyledi.

ARTÇI DEPREMLER NORMAL

Cangir, meydana gelen depremin ardından yaşanan artçı sarsıntıların normal olduğunu ve bir ay kadar sürebileceğini belirterek vatandaşların bu konuda endişelenmemesi gerektiğini ifade etti.

Mehmet Mirzacan Baran

Kaynak: Mehmet Mirzacan Baran

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.