Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Afrika’dan Türkiye’ye kum fırtınası geliyor! Türkiye çamura bulanacak

Geçtiğimiz hafta Meteoroloji tarafından yapılan uyarıda Sahra Çölü’nden Türkiye’ye toz taşınımı olacağı söylenmişti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son uyarılara göre; İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi'nde çölden gelen toz taşınımı ve sis bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2024 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 14:00
Kaynak: Hilal Baldemir
Afrika’dan Türkiye’ye kum fırtınası geliyor! Türkiye çamura bulanacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son uyarılara göre Sahra Çölü’nden gelmesi beklenen çöl tozu bu hafta yurda giriş yapacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM), başta İstanbul olmak üzere 14 il için hem sağanak yağış uyarısı hem de toz taşınımı uyarısı yapıldı.

Meteoroloji'den yapılan açıklamada, "Marmara ve Ege’de yer yer toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." denildi.

Uzmanlar uyardı

Uzmanlar, bahar döneminde görülen toz taşınımının tarım için faydasına dikkati çekerken öte yandan bahar alerjisi ve solunum rahatsızlığı olanların, bu dönemde tedbiri elden bırakmaması tavsiye ediliyor mümkün olduğunca maske ile dışarı çıkılması tavsiye ediliyor.

Alerjisi olanlara "maske" uyarısı

Uzmanlar ayrıca, çölden gelen kum ve toz taşınımının hava kalitesini düşürdüğüne de dikkati çekti.

Özellikle alerjisi olanlar ve astım gibi solunum rahatsızlığı olanların, dışarı çıkarken maske takmasının önemli olduğuna dikkat çekildi.

14 il dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 il için ise sarı kodlu uyarı verdi.

Sarı kodlu uyarı alan iller şu şekilde sıralandı: Adana, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Siirt, Van, Batman, Şırnak, Osmaniye

Toz taşınımının zararları nelerdir?

Toz taşınımından korunmak için buna göre önlemler alınması önemlidir. Bu önlemler arasında uygun solunum koruyucu ekipman kullanımı, tozlu ortamlardan kaçınma, çalışılan ve dinlenilen alanların iyi havalandırılmış ve tozun kontrol altında tutulması gibi önlemler bulunur.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.