Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomi endeksi güven vermedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi, aralık ayında 96,4 iken, ocak ayında yüzde 3,1 oranında artarak 99,4 değerine ulaştı. Ancak endeks, 100 puanın üzerindeki iyimserlik seviyesine ulaşamadı

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2024 03:16
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2024 03:16
Kaynak: Murat Can Aytemur
Ekonomi endeksi güven vermedi

TÜİK tarafından yayınlanan ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmelerini, beklentilerini ve eğilimlerini yansıtan bir göstergedir. Bu endeks, tüketici güven endeksi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven endekslerinin birleştirilmesiyle oluşturulur.

Ocak ayında ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, hizmet ve inşaat sektörü güven endekslerindeki yükselişlerden kaynaklandı. Tüketici güven endeksi, yüzde 3,9 oranında artarak 80,4 değerine çıktı. Hizmet sektörü güven endeksi, yüzde 4 oranında artarak 116,8 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 3,3 oranında artarak 90,9 değerine ulaştı.

Bununla birlikte, reel kesim ve perakende ticaret sektörü güven endekslerinde azalışlar görüldü. Reel kesim güven endeksi, yüzde 0,5 oranında azalarak 102,9 değerine geriledi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 1 oranında azalarak 115,6 değerine düştü.

Ekonomik güven endeksinin 100 puanın üzerinde olması, ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100 puanın altında olması ise kötümserliği gösterir. Bu açıdan bakıldığında, ocak ayında ekonomik güven endeksindeki artış, ekonomik durumun bir miktar iyileştiğine işaret eder. Ancak endeksin 100 puanın altında kalması, ekonomideki belirsizlik ve risklerin devam ettiğini gösterir.

Ekonomik güven endeksinin gelecek aylarda nasıl seyredeceği, ekonomik aktivite, enflasyon, faiz, kur, cari açık, istihdam, yatırım, tüketim, gelir ve borçlanma gibi makroekonomik göstergelerin performansına bağlı olacaktır. Bu göstergelerdeki olumlu ya da olumsuz gelişmeler, ekonomik güven endeksindeki artış ya da azalış şeklinde yansıyacaktır.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.