Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Kent Konseyi’nden otizm farkındalığı mesajı

Yalova Kent Konseyi, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü dolayısıyla bilgilendirici bir mesaj yayınladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2024 09:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2024 09:17
Kaynak: Serap Polat
Yalova Kent Konseyi’nden otizm farkındalığı mesajı

2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

OTİZMDE GENETİK FAKTÖRLER İLE BİRLİKTE ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ

Otizmin bir engel değil, farklılık olduğuna dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin yapıldığı Yalova’da da gerek Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü gerekse sivil toplum kuruşları tarından vatandaşları bilgilendirmek amacıyla açıklama yayınlanıyor. Vatandaşlarda farkındalık oluşturmak amacıyla açıklama yapan Yalova Kent Konseyi de otizmle mücadelede erken tanının ve eğitimin tedavi sürecinde hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Otizm Spektrum Bozukluğunun, belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan yaşamın erken döneminde merkezi sinir sistemi gelişiminin farklılaşması ile ortaya çıkan nörolojik bozukluklar olduğunun aktarıldığı açıklamada, “Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir.” ifadelerine yer verildi.

EN ETKİLİ TEDAVİ YÖNTEMİ OTİZME YÖNELİK ÖZEL EĞİTİM

Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışların ya da toplum tarafından damgalanma kaygılarının otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açtığının vurgulandığı açıklamada, “Unutulmamalıdır ki otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur. Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir, her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve ilerleyişi aynı olmaz. En etkili tedavi yöntemi otizme yönelik özel eğitimdir. Otizmle mücadelede erken tanının ve eğitimin tedavi sürecinde hayati öneme sahip olduğunu asla unutmamalıyız. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, otistik çocuklarımızın ve ailelerimizin hayatta mutlu olabilmeleri, sosyalleşmeleri, temel ihtiyaçları olan eğitim ve sağlık hizmetlerinden en iyi ve en uygun şekilde faydalanabilmeleri temennisiyle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.” şeklinde bilgi verildi.

Serap Polat

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.