Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alzheimer çağımızın hastalığı olma yolunda ilerliyor

Herkesin çok uzak gibi gördüğü fakat aslında çağımızın hastalığı olma yolunda ilerleyen Alzheimer artık çok daha yaygın. Dünya genelinde 55 milyonun üzerindeki Alzheimer hastası varken, her 3,2 saniyede bu sayı artıyor. Peki bu hastalıktan nasıl korunabiliriz? Alzheimer’ı önlemek için ne yapabiliriz? İşte merak edilen soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 12:01
Kaynak: Hilal Baldemir
https://www.yalovahayat.com/
Alzheimer çağımızın hastalığı olma yolunda ilerliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu kez Alzheimer’e ilişkin raporları açıkladı. Buna göre dünyada 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunduğu ve bu sayının, her yıl yaklaşık 10 milyon yeni vaka ortaya çıkması nedeniyle 2050’de 139 milyona yükseleceği veriler arasında.

Dünyada genelinde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla Alzheimer hastalığında da büyük artış yaşanıyor. Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak ve bununla mücadele edenlere destek olmak amacıyla uzun süredir her yıl 21 Eylül "Dünya Alzheimer Günü" kapsamında etkinlikler düzenleniyor.

21 Eylül

Alzheimer 7. önde gelen ölüm nedeni

Günümüzde "7. önde gelen ölüm nedeni" olarak bilinen bunama (demans) hastalığının en yaygın türü olan Alzheimer hakkındaki bilgiler önemli bilgiler de derlendi.

Alzheimer genel tanımıyla, beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şeklinde gelişen tıbbi bir durum olarak açıklanır. Alzheimer nedeniyle her yıl dünya genelinde binlerce kişi hayatını kaybettiği de veriler arasında.

İlk kez 1906’da Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde, beyin dokularında ağır hasara neden olduğu tespit edilen Alzheimer, "21. yüzyılın kabusu" olarak görülüyor.

Hastalığın etkileri

Hastalığın kişilerde etkileri ise, günlük aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile nitelenen nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif rahatsızlıklar olarak tanımlanıyor ve bilinen kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor.

Alzheimer's Disease International (AZI) tarafından hazırlanan 2021 raporunda yer alan bilgilere göre, dünya genelinde demans hastalarının yüzde 75'inin teşhis edilmediği tahmin ediliyor. Farkındalık eksikliği teşhis açısından önemli engel olarak gösterilirken, bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde teşhis edilmeme oranı yüzde 90'a kadar çıkabiliyor.

Hilal Baldemir / Yalova Hayat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.