Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü’nden Kurban Bayramı’nda beslenme tavsiyeleri

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nda doğru beslenme yöntemleri hakkında bir bilgilendirme paylaşımında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2024 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2024 10:31
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova İl Sağlık Müdürlüğü’nden Kurban Bayramı’nda beslenme tavsiyeleri

Kurban Bayramı, şüphesiz ki insanların içini mutlulukla kaplayan bir bayramdır. Çok sayıda insan uzakta yaşayan veya aynı şehirde yaşayan ailesini ziyaret ederek sofralarda buluşurlar ve bayram coşkusunu yaşarlar. Ancak bu güzel durumda şüphesiz ki dikkat edilmesi gereken unsurlar da bulunmaktadır. Bu unsurları Yalova İl Sağlık Müdürlüğü açıkladı ve doğru beslenme hakkında vatandaşlara bilgilendirmelerde bulundu.

‘’Besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir’’

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ‘’Bilindiği üzere Kurban Bayramı sofralarında et yemeği en baş yemek olur. Bununla birlikte Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir. Bizim için çok değerli olan bu özel günlerde tek çeşit besinlere ağırlık vermek yerine öğünlerde beş besin grubundan besinlerin tüketilmesi sağlıklı ve dengeli seçimler için gereklidir. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu et-yumurta-kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem) grubu, sebzeler grubu, meyveler grubu, ekmek ve tahıllar (makarna, pirinç) grubudur.

Bayram süresince dikkat edilmesi gereken hususlar

Açıklamanın devamında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Yalova İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ‘’Etin bileşiminde protein, yağ, mineraller ve vitaminler bulunur. İyi kalite protein içerdiği ve protein oranı yüksek olduğu için en önemli protein kaynaklarımızdan biridir. Protein ve yağın etteki oranı etin yağlı ve yağsız oluşuna göre değişir. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein olması yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içermektedir.

Etin; iyi kalite protein kaynağı olması nedeniyle özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı büyümenin olduğu bebeklik, çocukluk, gebelik ve emziklilik dönemlerinde beslenmede mutlaka yer alması önemlidir’’ ifadelerine yer verdi ve yeni kesilmiş etlerin dinlendirilmeden pişirilmesi sindirim zorluklarına yol açabileceği bu nedenle de etin uygun şekilde dinlendirilmesi gerektiği, kahvaltının atlanmaması ve öğünlerde dengeli bir şekilde sebze ve meyve tüketilmesinin sağlıklı bir beslenme için büyük önem taşıdığı, et tüketimiyle birlikte sebzelerin ve lifli gıdaların alınması, su tüketiminin artırılması ve düzenli egzersiz yapılmasının sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olacağı, sakatat tüketiminde ölçülü olunmasının kalp sağlığı için çok önemli olduğu ile ilgili bilgiler verildi.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.