Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova'da zamlar ve Kurban Bayramı, kasapların satışlarını nasıl etkiledi?

Nisan ayından bu yana kırmızı et, tavuk ve sakatat ürünlerine yapılan zamların ardından kurban kesen vatandaşların et ürünlerine talebinin azalmasıyla kasapların satışları düştü. Yalovalı kasaplar piyasadaki durgunluk hakkında Yalova Hayat’a bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 07:02
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 07:02
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Yalova'da zamlar ve Kurban Bayramı, kasapların satışlarını nasıl etkiledi?

Ekonomik kriz nedeniyle 2024 yılına girilmesiyle beraber her alanda olduğu gibi et ve süt ürünlerinin de fiyatları arttı. Nisan ayında kırmızı et fiyatlarına 140 TL’ye yakın zam gelirken, tavuk ürünlerinin kilogram fiyatları zamların ardından 190 ile 220 TL arasına yükseldi. Vatandaşın kırmızı etten sonra en çok tükettiği ürünlerden olan tavuk kanadının fiyatı ise son 5 ayda yüzde 200’e yakın zamlandı. Kırmızı et ve tavuk fiyatlarına gelen zamların ardından sakatat fiyatlarına da zam geldi. Yaklaşık yüzde 40 zammın ardından kuzu ciğer 800 TL’ye yükselirken, kokorecin fiyatı 567 TL’ye kadar çıktı.

Kurban Bayramı’nda kurban kesen ya da komşularının kurban etini paylaştığı vatandaşlar, kıymasını, sakatatını ve etini kurbandan çıkarınca kasaplara olan ilgi azaldı.

Kurban kesemeyen vatandaşlar beyaz et tüketiyor

Yalova merkez İstiklal Caddesinde hizmet veren Dörtyol Ciğercisi işletme sahibi Berat Şengülen, piyasadaki son durumu değerlendirerek, satışların azaldığını aktardı. Alım gücünün düşmesi ve fiyatlara zam yapılmasıyla birlikte bayramdan önce satışlarının azaldığını belirten Berat Şengülen, bayramla birlikte satışların hepten kesildiğini aktardı. Kurban Bayramı’nın ardından ilk defa bugün ürün aldıklarını aktaran Şengülen, “Ciğer, taşlık ve tavuk etine aylar önce zam yapılmıştı. Yakın zamanda bir zam olmadı. O yüzden tavuk satışlarında çok bir değişiklik olmadı. Kırmızı ete göre tavuk ürünlerinin fiyatı daha uygun olduğu için vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Kurban kesemeyen, komşularının da et vermediği vatandaşlar beyaz et tüketiyor. Köftenin kilosu 750 TL oldu.  Piknikte mangal yapmayı düşünen insanlar daha çok tavuk kanadını tercih ediyor.” şeklinde bilgi verdi.

 

Genel olarak satışlarda azalma var

Sakatat ürünlerine haftalık zam geldiğini ve özellikle yaz mevsiminde sakatat fiyatlarının sık sık arttığını ifade eden Berat Şengülen, yazın sıcak havalarda sakatatın çok tercih edilmediğini, dolayısıyla satışların azaldığını belirtti. En çok paça ve işkembe satışlarının azaldığına değinen Şengülen, “Ciğer ve diğer sakatat ürünlerinin satışları azaldı ama genel olarak et satışlarında büyük bir azalma var. Şu an insanlar kurban kesti, kıyma çektiriyorlar, hayvanın sakatat bölgesini kullananlar oluyor. Herkesin evine bir şeyler giriyor. Bayramda genelde böyle oluyor. Yılbaşına kadar bu yüzden bir durgunluk oluyor. Kurbandan sonra 2, 3 ay genelde bizim satışlarımız az oluyor. Kışa doğru satışlarda artış başlar artık. İnsanlar kurban etlerini tükettiği için ve havalar soğumaya başladığı için kışın daha çok et tüketimine ağırlık veriyorlar. Malum alım gücü de düştüğü için genel olarak satışlarda bir azalma var ama tabii ki Kurban Bayramı da iyiden iyi satışları azalttı. Kışa doğru biraz daha normale döneriz.” dedi.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.