Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova'da üreticilere yerli yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı

Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde Çiftlikköy ve Altınovalı çiftçilere protokol tarafından yerli yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 15:59
Kaynak: Serap Polat
Yalova'da üreticilere yerli yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında hayata geçirilen Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Artırılması projesi kapsamında Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğünde üreticilere yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı. Programa: Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz başta olmak üzere kurum müdürleri, oda başkanları ve üreticiler katıldı.

Üretici Hikmet Türker, “Bu desteklerin artırarak devam etmesini istiyoruz”

Programın açılış konuşmasını Altınovalı üreticilerden Hikmet Türker yaptı. Kendilerine verilen desteklerden dolayı Tarım ve Orman Bakanlığına, Yalova Valiliğine, İl Özel İdaresine ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teşekkür eden Hikmet Türker, “Çalışmak, üretmek, bıkmadan, usanmadan, yorulmadan üretmek bizleri en güzel ifade eden cümleler. Bizler ülkemizin en cömert topraklarında yaşıyoruz ve üretmeye devam ediyoruz. Siz devlet büyüklerimizin katkılarıyla bizler de üretmeye devam edeceğiz. Altınova ve Çiftlikköy çiftçileri olarak bölgemizde üretilen meyvelerin başında Yağlık Ayçiçek geliyor. Son 4 yılda müdürlüğümüzün bize projelerde çok güzel destekleri oldu. Bu projeler kapsamında yerli tohum üretimine destek verildi. Bizler de geçen yıl denedik, iyi verim aldık. Bu yıl da yerli tohum üretimine devam etmek istiyoruz. Bu desteklerin artırarak devam etmesini istiyoruz.” dedi.

Suat Parıldar, “Projelerimiz aracılığıyla çiftçilerimizle üretmeye devam edeceğiz”

Ardından konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, birim alanda getirisi yüksek tarımsal ürünler üreterek tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayıp tarım arazilerinin etkin kullanılmasını hedefleyerek projeler üretmeye çalıştıklarını belirtti. Bu amaçla 2021 yılında Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi kapsamında Bakanlık ve İl Özel İdare desteğiyle 1.500 dekar, 2022 yılında 2 bin dekar alanda proje uyguladıklarını aktaran Parıldar, “2020 yılında 1.906 dekar olan Ayçiçeği ekiliş alanı 2023 yılı itibariyle desteklerimizle yüzde 132 artarak 4 bin 423 dekara ulaşmıştır. Üretim miktarı ise 2020 yılında 409 ton iken yüzde 143 artarak 993 tona ulaşmıştır. İlimizde Ayçiçeği ekiliş alanlarının yüzde 80’i Çiftlikköy yüzde 20’si ise Altınova ilçelerimizdedir. Ayrıca 2022 yılında üretimini gerçekleştirdiğimiz yağlık ayçiçeği ürünlerinin tamamına yakını yüksek rakamlarla ilimizde bulunan bir firma tarafından değerlendirilmek üzere satın alınmıştır. 2023 yılında ülkemiz için stratejik öneme haiz Yağlık Ayçiçeği üretimini arttırmak üzere tohum bedelinin yüzde 44’ü Bakanlık katkısı, yüzde 56’sı çiftçi katkısı olmak üzere toplam 450 bin TL bütçeli 2 bin 500 dekar alanda proje uygulamıştır.  Bu projeden toplam 73 çiftçimiz yararlanmıştır. Projelerimiz aracılığıyla çiftçilerimizle üretmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle kıymetli çiftçilerimizin 2024 yılında da ürünlerinin bol kazançlarının bereketli olmasını diliyor saygılar sunuyorum.” şeklinde bilgi verdi.

Hasan Soygüzel, “Aldığımız kararlar son derece isabetli”

Bu projelerin, Yalova İl Özel İdaresinin yüz akı projelerinden olduğunu vurgulayan İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel ise konuşmasında, “Yalova İl Genel Meclisi olarak Yalova‘nın önünü açmak, Yalova’da tarımsal üretimi artırmak ve çiftçilerimizin, üreticilerimizin topraklarından rant geliri değil, üretime dayalı gelir elde etmesini sağlamak için gayret içerisindeyiz. Bu projelerle de görüyoruz ki aldığımız kararlar son derece isabetli. İlimizde tarımsal üretimin artırılmasına yönelik çok önemli bir ivmenin kazanılmasına katkıda bulunuyoruz. Türkiye’de alışıldığı üzerine genelde kurumlar birbiriyle rekabet ederler. Birbiriyle dayanışma halinde olduklarında, ortak çalışma kültürü geliştiğinde, birlikte projeler üretildiğinde nasıl önemli neticeler alındığını bu projeler bize gösteriyor. Dolayısıyla huzurlarınızda başta sayın valimiz olmak üzere projeye emek veren bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.  

Vali Kaya, “Gereksiz ilaç kullanmayalım. Suyu israf etmeyelim”

Programın son konuşmasını yapan Vali Hülya Kaya ise Tarım ve Orman Bakanlığına teşekkür ederek, ilk defa bu dönemde tarımsal ürünün planlanması işine el atıldığını vurguladı. Emek veren, çalışan ve tarlada ter döken üreticilerin, emeklerinin karşılığını almaları için verilen desteklerin çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Kaya, “Yalova’da yaşayan insanımız burada mutlu mesut bir şekilde yaşasın, başka bir yere gitmesin, burada gelir elde edebilsin istiyoruz. Bu amaçla yerli tohum desteğini de çok yerinde bir çalışma olarak görüyorum.

Şu an Tarım ve Orman Bakanlığımız bünyesinde çok ciddi anlamda tohum üretimi var. Bu üretim de çiftçilerimize ulaşabilir durumda. Biz bu noktada büyük bir çağ atladık, büyük bir ilerleme kaydettik. İl Özel İdaresi olarak bu tür projeleri destekliyoruz. Eğer vatandaş enflasyonu yenecekse, böyle yenecek. Burada tükettiğimiz ürünü, burada ürettiğimiz takdirde hem tüketici fayda sağlayacak hem üretici yapmış olduğu bu çalışmanın karşılığı alarak enflasyona yenilmeden emeğin karşılığını almış olacak. İnşallah bundan sonraki süreçte bu çalışmaları çeşitlendirip, daha iyi bir noktaya getirmek istiyoruz. En büyük ortakçımız sizsiniz. Sizlerle beraber çok daha güzel işler yapacağız. Biz her bir üretimimizde çevreyi düşünmek zorundayız. Bugün ektiğimiz toprak parçasını yarın da aynı şekilde ekebilmek için toprağı korumamız lazım. Gereksiz ilaç kullanmayalım. Suyu israf etmeyelim.” açıklamasında bulundu.

Serap Polat

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.