Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yabancıların vatandaşlık alması için gerekli şartlar değişti!

Yabancıların Türkiye’de konut alarak vatandaşlık alma hakkı ile ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yönetmeliğin 20'nci maddesinde bulunan "döviz tutarındaki taşınmazı" ibaresi "döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı" şeklinde değiştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2023 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2023 12:12
Kaynak: Hilal Baldemir
Yabancıların vatandaşlık alması için gerekli şartlar değişti!

Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar için belirli bir tutar ödeyerek gayrimenkul alması ve şartları sağlaması yeterliydi. Fakat yabancılara vatandaşlık verilmesi ile ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı ve Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bir önceki kararda yer alan döviz karşılığı ibaresi "döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı" şeklinde genişletildi.

Yani kısaca açıklamak gerekirse, bundan sonra yabancılar, sadece gayrimenkul alarak değil üzerinde taşınmaz bulunan arsa alarak da vatandaş olabilecekler.

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 46'ncı maddesi gereğince "Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in yürürlüğe konulmasına karar verildi.

Bu karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer aldı ve yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 1. Maddesi’nde yer alan bilgiye göre , 11 Şubat 2010 tarihli ve 2010/139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20'nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "döviz tutarındaki taşınmazı" ibaresi "döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı" olarak değiştirildi.

Türk vatandaşlığı nasıl alınıyor?

Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai halleri ile ilgili yürürlüğe giren yönetmeliğe göre daha önce en az 400 bin dolar veya karşılığı olan döviz tutarındaki taşınmazı satın alan ve bu taşınmazı 3 yıl süreyle satmayacağını taahhüt eden yabancı uyruklu kişiler, Türk vatandaşlığı almaya hak kazanıyordu.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.