Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaşa soruldu: Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? İşte şaşırtan sonuçlar

31 Mart yerel seçiminde AK Parti’nin yaşadığı yenilgiden sonra erken seçim konusu gündemde sık sık yer almaya başladı. Erken seçim tartışmaları sürerken böyle bir olasılıkta hangi partinin kazanacağı ise merak konusu oldu. ASAL Araştırma, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa oyunuzu kime verirsiniz" diye sordu. İşte 26 ilde yapılan anketin şaşırtan sonuçları…

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2024 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2024 12:08
Kaynak: Hilal Baldemir
Vatandaşa soruldu: Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? İşte şaşırtan sonuçlar

Türkiye 31 Mart’ta sandık başına giderek iradesini gösterdi ve AK Parti çok uzun yıllardan sonra birinci parti konumundan ikinci parti konumuna geçti. Seçimlerde AK Parti açısından beklenmedik bir sonuç alınınca erken seçim tartışmaları gündeme gelmeye başladı.

CHP lideri Özgür Özel, “Millet seçim derse ben de 'haydi erken seçim' derim" demişti. 

Erken seçim olasılığında nasıl bir sonuç çıkacağı ise oldukça merak ediliyordu. Bu konu gündeme gelince seçim anketi de gecikmedi.

ASAL Araştırma Şirketi 26 ilde 20-21 Nisan tarihleri arasında 2000 kişi ile + - 1,95 hata payı ve CATI yöntemiyle yaptığı, "Bu Pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Bir önceki genel seçimde birinci parti olan ve oy oranı yüzde 36,3 olan AK Parti'nin oy oranı yüzde 32,2'ye düşerken, CHP'nin 25,8 düzeyindeki oyu yüzde ise %26.5'ya yükselmesine karşın AK Parti'nin ilk sıradaki yerini yine koruduğu görüldü. 

2023’te gerçekleşen 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 9,90 oy oranına ulaşan İYİ Parti'nin oy oranı ise büyük oranda azalarak yüzde 5.6 olarak ölçüldü. İYİ Parti'nin 31 Mart yerel seçimlerinde büyük oy kaybı yaşamıştı. 

ASAL Araştırma tarafından yapılan, "Bu Pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" anketinde 'kararsızlar' dağıtıldıktan sonra oyların partilere göre dağılımı ise şöyle şekillendi: 

AK Parti: Yüzde 32.2

CHP: Yüzde 26.5

MHP: Yüzde 9.8

DEM Parti: Yüzde 9.1

İYİ Parti: Yüzde 5.6

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 4.5

Zafer Partisi: Yüzde 4.2

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.