Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin İlk Yoğurt Müzesi Kurucusu Ayşen Tüzünataç, Gazeteci Cüneyt Özdemir’e konuştu

Türkiye’de ilk, Dünya’da ise ikinci olan Muzaffer Ahmet Turna Yoğurt Müzesi Kurucusu Ayşen Tüzünataç, gazeteci ve sunucu Cüneyt Özdemir’in YouTube’da yayın konuğu oldu. Tüzünataç Yalova’nın kültürel değeri olan Turnalar Yoğurt Müzesi hakkında bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2026 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2026 12:47
Kaynak: Mehmet Mirzacan Baran
Türkiye’nin İlk Yoğurt Müzesi Kurucusu Ayşen Tüzünataç, Gazeteci Cüneyt Özdemir’e konuştu

Tüzünataç “Anne tarafım ve baba tarafım Rumeli’den mübadele ile gelen iki aile. Anne tarafım Tikveşli, baba tarafım da Turnalar. Annem ve babamın evliliği ile biz tam yoğurtçu bir nesil olduk. Müzemizin resmi işlemleri yaklaşık 3 sene sürdü. 2024’te de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın içerisinde yer aldı.

“ÖZEL BİR MÜZE STATÜSÜNDE

Resmi olarak artık özel bir müze statüsünde. Müzemiz Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nın içerisinde bulunuyor ve ücretsiz olarak da gezilebiliyor. Müzenin içerisinde çeşitli, 1900’lerden kalan kaplar var, süt ürünleri var. Eskiden kullanılan sütü krema haline getiren makineler var. Mesela 1961’de yazılan saman kağıdında bir fatura var. Mesela Türkiye’de ben İşletme Fakültesi’ne gittiğim zaman, “Gidin bakın, 1961’de Türkiye’de fatura nasıl yazılıyor” denirdi. Yani aslında hem yoğurdun tarihi var hem de Türkiye’nin de bir tarihi var.

“ARONYALI SOS İLE YOĞURDU İKRAM EDİYORUZ”

Özellikle Yalova’nın bir de tıbbi bitkisi var, aronya. Müzemizde yoğurdun üstüne aronya sosu ile ikramımız oluyor. Yoğurdun üzerine aronya ile böyle müthiş, sağlıklı bir yoğurt haline geliyor ve müzeyi ziyaret edenler çok seviyorlar bu ikramımızı.

“UNESCO’NUN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASLAR LİSTESİ’NE GİRDİ”

Türkiye, 2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yoğurt dosyasını UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne gönderiyor. Ve o sırada resmi olduğumuz için bakanlık beni aradı ve müze ile ilgili bilgi aldı. Müzenin İngilizce, Türkçe bütün sunumlarını dosyanın içerisine koyduk. 2026’da Birleşmiş Milletler’de, muhtemelen Çin’de olacak. Müze ile ilgili orada bir sunum yapacağız. Yoğurt Müzemiz de bu dosyanın içerisinde yer aldığı için tabii çok gurur duydum. Ben önemsiyorum böyle kitapları çünkü hangi sektörde olursa olsun, böyle kitaplar bir anlamda o sektörün belleği olarak bir yerde duruyor.” İfadelerine yer verdi.”

Cüneyt Özdemir ise Tüzünataç’a verdiği bilgiler için teşekkür etti.

Mehmet Mirzacan Baran

Kaynak: Mehmet Mirzacan Baran

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.