Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sermayecik Çileği yerini yaban mersinine bırakıyor

Yalova’nın çilek üretim merkezi olan Sermayecik Köyü’nde ürün deseni hızla değişiyor. Yıllardır adı çilekle anılan köyde yaban mersini üretimi hızla artıyor

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2024 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 10:52
Kaynak: Yalova Hayat
https://www.yalovahayat.com/
Sermayecik Çileği yerini yaban mersinine bırakıyor

Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Sermayecik Köyü yıllardır çilek üretimi ile adından söz ettiriyor. Ancak son yıllarda köyde gençlerin artık çilek üretimi yapmaması ve köy yerine şehir hayatını tercih etmeye başlaması ise çilekçiliği ciddi şekilde tehdit etmeye başladı. Konuyla ilgili olarak bilgiler veren Çilek Üreticileri Birliği eski Başkanı Resül Çiftçi, köydeki üretim deseninin hızla değişmeye başladığını söyledi. Çilek üretiminin 5-10 sene içerisinde tamamen biteceğini düşündüğünü ifade eden Çiftçi, “Köyde çilek üretimi her sene biraz daha azalıyor. Bunun temelinde ise gençlerin artık köyde kalmak istememesi ve şehir yaşamını tercih etmeleri yatıyor. Çilek üretimi meşakkatlidir. Şu an köydeki en genç çilek üreticisi 40-50 yaşında. Dolayısıyla da artık bu zorlu üretimi gençlere aktaramadıklarından yapmak istemez hale geldiler. Çilek üretimi halen çok fazla para kazandıran bir iş kolu” dedi.

YABAN MERSİNİ BAHÇELERİ ARTIYOR

Köyde çilek üretiminin yerini hızla yaban mersini üretimine bıraktığını ifade eden Çiftçi, “Köyde başka yerlerden gelerek toprak alan ve yaban mersini üretimine başlayan birçok vatandaş var. Şu anda 300 dönümde yaban mersini üretilmeye başlandı. Bu yılda 300 tona yakın yaban mersini rekoltesi anlamına geliyor. 2-3 seneye kadar Sermayecik Köyü’nde Yaban Mersini Festivali yapmaya başlarız” diye konuştu.


Yaban mersini bahçesi kurmanın maliyetinin çilek bahçesine oranla daha fazla olduğunu bu nedenle de köydeki çilek üreticilerinin şu anki yaban mersini üretiminin sonuçlarını görmeyi beklediğini dile getiren Çiftçi, “Köyde çilek üreten çiftçiler yaban mersininin rekoltesini, satışını görmek istiyorlar. Buradan çıkacak sonuca göre birçok çiftçi de çilek bahçelerini yaban mersini bahçesine çevirecek” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.