Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan ayında kahvaltılık fiyatları ne durumda, ürünlerde zam var mı?

11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kaldı. İftar ve sahur için alışveriş telaşı başladı. Sahur için en çok tercih edilen kahvaltılık ürünlerin fiyatları ne durumda?

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2024 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 12:02
Kaynak: Serap Polat
Ramazan ayında kahvaltılık fiyatları ne durumda, ürünlerde zam var mı?

İslam Âlemi 11 Ayın Sultanı Ramazan ayında iftar ve sahur alışverişinde en çok merak edilen konuların başında peynir ve zeytin fiyatları geliyor.Esnaflar alım gücünün düştüğünü ve eski alışveriş yoğunluğun olmadığını dile getirirken vatandaşlar da bütçesine uygun markaları tercih ediyor.Yalova’da peynir, zeytin, yumurta başta olmak üzere sahur sofralarının vazgeçilmezi yiyeceklerin güncel fiyatı ne durumda?

 

Esnaf hayatta kalmaya çalışıyor

Cadde üzerinde işletmesi bulunan bir şarküteri esnafı vatandaşların alım gücünün düştüğünü belirterek, eski Ramazan alışverişinin olmadığını kaydetti.Eski Ramazan heyecanının ve kültürünün azaldığını ifade eden esnaf, “Eskiden burada müşteriye yetişemezdik. Şimdi insanlar nadiren geliyor. Alım gücü düştü. Her şey çok pahalı. Marketlerde de her şey satılıyor ve indirim yapıyorlar. Adeta küçük esnafı bitirmeye odaklanmış gibiler. Bir de marketlerde satılan peynirin içeriği çok farklı.Geri dönüşümden peynir yapıyorlar. İçine soya katıyorlar, kalsiyum katıyorlar, nişasta katıyorlar. Tereyağı var piyasada ama yüzde 80’i margarin. İçine süt tozu katıyorlar.Biz yöresel ürün satıyoruz, köy yumurtası satıyoruz, güvendiğimiz çiftliklerden köy yumurtası tedarik ediyoruz. Yufkamızı kendimiz yapıyoruz ve marketlere göre fiyatlarımız daha uygun. Kar marjımızı düşürdük. Yüzde 15-20 karla çalışıyoruz. Hayatta kalmaya çalışıyoruz. Otuzlu köy yumurtasını 100 TL’ye satıyoruz 5 TL karımız oluyor.” dedi.

 

Eski Ramazan yoğunluğu olmuyor

Yalova Kapalı Pazaryerinde şarküteri işleten başka bir esnaf ise büyük firmaların küçük esnafın işini azalttığını belirterek, ayakta durmak için daha uygun fiyata satış yaptığını aktardı.Yeni yıl zamlarından önce stok yaptıklarını kaydeden esnaf, “zamları müşterilere yansıtmamak adına daha düşük fiyata veriyoruz.Piyasada şu an peynirlerin fiyatları 400-500 arası. Biz pazar yeri olduğu için insanların pazara gelmelerini kesmemek adına fiyatları düşük tutuyoruz. Normalde piyasa fiyatları bu değil, daha pahalı.Büyük firmalar köylünün elindeki sütleri topladıkları için orta ölçekli işletmeler tutunamıyor. Adeta tekelleşme var. O yüzden marketlerde fiyatlar daha yüksek.Ramazan’dan sonra daha çok zam geleceğini tahmin ediyorum. Özellikle seçim sonrası fiyat artışı daha fazla olacak.Zaten eski Ramazan yoğunluğu olmuyor artık. Beklediğimiz kalabalık yok şu an. Eskiden ramazan coşkusu olurdu, insanlarda telaşı olurdu ama şimdi o kültür kalmadı.” şeklinde konuştu.

Yalova’da güncel kahvaltılık fiyatları:

Ezine peyniri 275 TL, keçi peyniri 270 TL, koyun peyniri 320, sepet peyniri 250 TL, köy peyniri 150 TL, tel peynir 250 TL, kaşar peyniri 350, Kars kaşarı 350-400 TL, lor peyniri 140 TL, tereyağı 350-500 TL, siyah zeytin 150-220 TL, yeşil zeytin 180-250 TL, 30’lu yumurta 100-150 TL.

Serap Polat

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.