Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meteoroloji Türkiye’nin kuraklık haritasını açıkladı! İşte korkutan kuraklık tablosu

Eylül ayından bu yana sıcaklıkların yurt genelinde mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle kuraklık baş göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Şubat ayına ait kuraklık haritasını yayınladı. Haritada yer alan kuraklık seviyesi korkutan tabloyu gözler önüne serdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2024 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2024 10:51
Kaynak: Hilal Baldemir
Meteoroloji Türkiye’nin kuraklık haritasını açıkladı! İşte korkutan kuraklık tablosu

Türkiye’de son yıllarda etkisini daha fazla göstermeye başlayan iklim değişikliği son 1 yıldır artan sıcaklıkla daha fazla kendini göstermeye başladı. Sıcaklıkların artmasıyla mevsimlerin olduğu gibi yaşanmamasının sonucu olarak, tarımdan canlı varlıkların hayatının son bulması, susuzluktan turizm faaliyetlerinin aksaması gibi etkiler görülüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) normalin yüzdesi metoduna göre hazırladığı, 2024 Şubat ayı meteorolojik kuraklık durumu haritası ile mevcut durumda Türkiye'deki kuraklık boyutu gözler önüne serildi.

Haritanın büyük kısmı şiddetli kuraklık gösteriyor

MGM tarafından oluşturulan haritaya bakıldığında kontrol altına alınması gereken hafif kurak alanların en düşük seviyede kaldığı, orta şiddette hafif kurak alanların bunu izlediği, orta şiddette kurak alanların üçüncü sırada olduğu ve şiddetli kurak alanların boyutunun korkutan seviyede arttığı gözler önüne seriliyor.

Haritada yer alan şiddetli kurak alanlar da "acil durum" olarak nitelendiriliyor.

Kuraklığın etkisi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuraklığı "Yağışların, kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengenin bozulmasına sebep olan doğal olay." olarak tanımlıyor.

Son üç ayda çok fazla arttı

Kuraklığı izlendiği haritalar incelendiğinde 12, 9 ve 6 aylık haritalarda kuraklığın yavaş yavaş arttığı fakat şubat ayında gerçekleşen kadar önemli bir kuraklığın yaşanmadığı ortaya çıkıyor. Ykarıda da üç aylık kuraklık haritası görülüyor.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.