Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ehliyet alımı ve yenilemede yeni karar! Uyku apnesi olanlar için yolun sonu

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenleme ile birlikte, ehliyet alımı ve yenileme süreçlerinde birçok kişiyi ilgilendiren önemli bir kısıtlama getirildi. Milyonlarca sürücüyü ve sürücü adayını ilgilendiren bu yeni düzenleme, 'uyku apnesi' testini geçemeyenlerin trafikten süresiz olarak men edilmesini kapsıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 12:38
Kaynak: Hilal Baldemir
Ehliyet alımı ve yenilemede yeni karar! Uyku apnesi olanlar için yolun sonu

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde milyonlarca sürücü ve sürücü adaylarını yakından ilgilendiren bir değişikliğe karar verildi. Bu karar ile birlikte uyku apnesi tanısı konan kişiler, ehliyet alamayacak veya mevcut ehliyetlerini bir daha yenileyemeyecekler.

Bu kararın alınmasının en büyük nedeni, uyku apnesinin sürücülerin dikkat ve reaksiyon süreçlerini olumsuz etkileyebileceği ve trafikte birçok kişinin hayatını riske atabilme endişesi yatıyor.

AMAÇ SÜRÜCÜLERİN GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK

Bu yeni düzenleme, hem sürücülerin hem de diğer yol kullanıcılarının can güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Fakat uyku apnesi tanısı konan kişiler için ehliyet alımı veya yenileme süreçlerinde kısıtlamalar getirilmesi, sürücüler ve ehliyet almak isteyen kişiler tarafından tepkilere yol açabilir.

EHLİYET YENİLEMEDE BELLİ OLACAK

Ekonomim'in haberine göre eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi zorunluluğuyla ilgili tanınan süre, Nüfus Müdürlüklerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle uzatılmıştı. Ancak, bu süreçte yapılan yeni düzenlemelerle birlikte ehliyet yenileme işlemleri için sağlık raporu alınması gerekiyor ve bu raporlar uyku apnesi sendromunu da içeriyor.

İDDİALAR YALANLANDI!

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), tarafından yapılan açıklama ile söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığı belirtildi. DMM, sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esasların, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik kapsamında belirlendiğini hatırlattı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında; ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacakları, ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir. Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir."

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.