Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

31 Mart seçimlerinde rekor oran! İşte ilk kez oy kullanacakların sayısı

Türkiye çok kısa bir süre içerisinde sandığa gitmeye hazırlanıyor. 31 Mart yerel seçimlerine yalnızca 16 gün kaldı eve YSK seçim öncesi ilk kez oy kullanacak kişilerin sayısını açıkladı. YSK, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde toplamda 61 milyon 441 bin 882 kişinin oy kullanacağını açıklarken, bu kişilerin arasında 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kişinin ilk kez sandık başına gideceğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2024 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2024 12:58
Kaynak: Hilal Baldemir
31 Mart seçimlerinde rekor oran! İşte ilk kez oy kullanacakların sayısı

Türkiye yerel seçim heyecanında sona yaklaşıyor 31 Mart seçimlerine sayılı günler kala adaylar çalışmalarını hızlandırırken seçmen ise sandığa gideceği için büyük bir heyecan yaşıyor.

1 Ocak’ta işlemeye başlayan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin Seçim Takvimi'ne göre, seçmen kütükleri, 7 Şubat'ta kesinleştirildi. YSK, seçimde, kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi.

Seçmenlerin yarısından fazlası kadın

YSK'nın verilerine göre, 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 genç, bu seçimde ilk kez oy kullanacak. Seçmenlerin yüzde 50,59'u kadınlardan oluşurken, yüzde 49,41'i ise erkeklerden oluşuyor. 28 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde, yurt içindeki seçmen sayısı 60 milyon 771 bin 236 olarak belirlenmişti. Bu seçimde 18 yaşını dolduranların sayısı oldukça fazla.

Seçmen listeleri yeniden gözden geçirilecek

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce yapılacak incelemede, 23 Mart 2024 tarihi itibariyle ölen, vatandaşlıktan çıkan, askere alınan, hüküm giyen ve kısıtlanan seçmenlere, sandık seçmen listelerinde "oy kullanamaz" şerhi verilecek.

Bu kapsamda, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından, 23 Mart tarihinde hayatını kaybeden seçmenler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılanlara ait bilgiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınacak. Ayrıca kısıtlılık kararı kesinleşmiş seçmenlere ait bilgiler ile taksirli suçlar dışında ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanların bilgileri de yine Adalet Bakanlığından alınacak.

Ayrıca silahaltında bulunanlara ait bilgiler Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğünden alınarak sandık seçmen listelerinde "oy kullanamaz" şerhi verilmesi için gerekli işlemler 23 Mart tarihinde yapılacak. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de aynı anda yapılacak. Seçimlerde 4 ayrı pusula işaretlenecek.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.