Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Torun bakim maaşı parası başvurusu nasıl yapılır?

Çalışan anneler için en önemli konulardan biri küçük çocuklarının bakımı olduğu için bu konuda güvenecekleri birini ararlar. Bu noktada devreye büyükanneler giriyor. Torunları ile aynı şehirde ikamet eden büyükanneler torunlarına bakarken aynı zamanda devletten maaşta alabiliyor. Torun bakım maaşı olarak büyükannelere verilen maaş asgari ücretin 3’te biri olarak hesaplanıyor. Bu maaştan yararlanabilmek için bazı şartların da sağlanması gerekiyor. Şartları sağlayan kişiler başvuru yaparak torun bakım maaşı alabilir. Peki, torun bakım maaşı parası başvurusu nasıl yapılır? İşte bu sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 16:42
Kaynak: Hilal Baldemir
Torun bakim maaşı parası başvurusu nasıl yapılır?

Son dönemlerde torun bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır? sorusu merak konusu oldu. Çalışan annelerin çocuklarına bakan büyükanneler devletten torun bakım maaşı almaktadır. belirtilen şartlara uyan herkes bu maaşı almak için başvuru yapabilmektedir. Bu maaştan faydalanmak isteyen kişiler maaşın miktarını ve nasıl başvuru yapacaklarını araştırıyor. Her yıl asgari ücrete göre düzenlenen bu maaş bu yıl da asgari ücretle birlikte değişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen torun bakım maaşına başvurunun nasıl yapıldığını sizler için açıkladık. Peki, torun bakım maaşı parası başvurusu nasıl yapılır? İşte bu sorunun cevabı…

Torununa bakan büyükanneler Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından torun bakım maaşı alıyor. Çalışan annelerin en çok zorluk yaşadığı konulardan biri henüz okul çağında olmayan çocuklarının bakımını üstlenecek güvenilir birini bulmak. Bu durumda devreye çoğunlukla çocuk bakabilecek durumda olan büyükanneler giriyor. Torununa büyük bir istek ve mutlulukla bakan büyükanneler için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı daha fazla teşvik edici bir çalışma başlattı. Böylelikle torununa bakan büyükanneler bakanlıktan aylık maaş almaya başladı.

Bu maaşı almak isteyenlerin bazı şartları karşılaması gerekiyor. Başvuru için aranan şartlar ise şu şekildedir:

- Başvuracak kişi T.C. vatandaşı olmalı,

- Büyükanne torunuyla birlikte aynı ilde yaşamak zorunda. Buna ek olarak çalışan anneyle çocuğu aynı evde ikamet ederken büyükanne farklı bir adreste ikamet etmeli.

- Anne SGK kapsamında çalışıyor olmak zorunda ve bakımı üstlenilecek olan çocuk muhakkak 3 yaşından küçük olmalı.

- Büyükannenin fiziksel veya ruhsal bir sorunu kesinlikle olmamalı. Bu nedenle eğer büyükanne 65 yaşını aşmışsa sağlık bakanlığınca hizmet veren bir kurumdan sağlık raporu alarak herhangi bir sağlık sorununun olmadığını belgelemeli.

- Annenin işvereniyle üçüncü dereceye kadar bir akrabalık bağı bulunmamalı.

- Anne en az 1 yıl boyunca özel sektöre tabi ve sigortalı olarak çalışmış olmalı.

- Destek boyunca anne çalışmaya devam ediyor olmalı.

- Aile çocukları için başka bir bakıcı tutmamış olmalı.

- Anne ve babanın kazandıkları toplam gelir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen üst sınırı geçmiyor olmalı.

- Anne en az 18 yaşında olmalıdır.

Torun bakim maaşı parası başvurusu nasıl yapılır?

Torun bakım maaşı başvurusu, online ve elden olacak şekilde, iki farklı kategoride incelenmektedir. İnternet üzerinden gerçekleştirilen torun bakım maaşı başvuruları, https://www.ailevecalisma.gov.tr/ internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Torun bakım aylığı için belirlenen başvuru tarihleri içerisinde, sistemde yer alan başvuru sayfası açılmaktadır. Sistemde yer alan “Başvuru İşlemleri” butonuna tıklandıktan sonra, “Başvuru Yap” bölümü tercih seçilmelidir.

Açılan bu sayfada gerekli bilgiler girilerek başvuru işlemi gerçekleştirilebilir. İkinci seçenek ise gerekli evraklar ile bizzat bakanlığa bağlı kurumlardan başvuru yapmaktır.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.