Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çandır’dan Yalova Üniversitesi'ne eleştiri: Türkiye'nin en iyi 75 üniversitesi arasına giremedi

Gelecek Partisi Yalova İl Başkanı Kürşat Emre Çandır, Yalova Üniversitesi'nin Türkiye'nin en iyi 75 üniversitesi arasına girememesini yaptığı açıklama ile eleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2023 01:48
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2023 01:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Çandır’dan Yalova Üniversitesi'ne eleştiri: Türkiye'nin en iyi 75 üniversitesi arasına giremedi

Times Higher Education tarafından açıklanan Dünya Üniversiteleri Sıralamasında Türkiye’den 75 üniversite kendisine yer buldu. Bu 75 üniversite arasında Yalova Üniversitesi'nin yer almamasına Gelecek Partisi Yalova İl Başkanı Kürşat Emre Çandı tepki gösterdi. Üniversitelerin Times Higher Education sıralamasında yer alması için sahip olması gereken kriterlerden bahseden Çandır, Yalova Üniversitesi'nin bu kriterlerin çoğunu karşılamadığını ifade etti. Özellikle akademik kadronun yetersizliğine dikkat çeken Çandır, "Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, sadece 2 profesörle eğitim verirken, Marmara Üniversitesi tam 39 profesörle eğitim veriyor. Hal böyle olunca, eğitimin kalitesinden söz etmek pek mümkün olmuyor” dedi.

Yalova Üniversitesi'nin saygın, talep edilen ve marka değeri yüksek bir kuruluş haline gelmesi gerektiğini belirten Çandır, "Hedefimiz öncelikle ilk 75, ardından çok daha yüksek bir sıralama olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çandır, açıklamasında şu sözlere yer verdi; “Dünyanın en saygın enstitülerinden Times Higher Education, dünyanın en iyi üniversitelerini açıkladı. Listede bin 904 üniversite yer alıyor. Türkiye'den ilk defa tam 75 üniversite listede yer alıyor. Listede, Bayburt Üniversitesi, Tokat, Ordu, Kırşehir, Niğde, hatta Erzincan, Karabük, Düzce, Bartın, Bilecik, Bandırma Üniversiteleri yer alıyor. Ne yazık ki, Yalova Üniversitesi, Türkiye'nin en iyi 75 üniversitesi arasına giremedi. Tarafsız bir eğitim enstitüsünün bu sıralamada Yalova Üniversitesi'ne yer vermemesi, bizim için çok üzücü, vahim ve sarsıcıdır. Yüksek Öğrenim Kurumu'nun, Türkiye'deki üniversitelerden sitayişle ve gururla bahsederken, gurur listesinde Yalova Üniversitesi'nin yer almaması içler acısıdır. Pekiyi, bu değerlendirme neye göre yapılıyor? Üniversitelerin Times Higher Education sıralamasında yer alması için sahip olması gereken kriterler vardır. Lisans düzeyinde öğretim. Sadece tek bir konu alanına odaklanmamak. Özel istisnalar listesinde bulunmamak. Son 5 yılda binden fazla yayın ve bir yılda 150’den fazla ilgili yayın yayınlamak. Her kurum aşağıda belirtilen beş esas alanda gruplandırılıp, 13 performans göstergesi kullanılarak değerlendirilir. Öğretim yüzde 30 - öğrenci sayısının personele oranı, doktoranın lisansa oranı. Araştırma yüzde 30 - araştırma geliri, araştırma verimliliği. Alıntı yüzde 30 - araştırma etkisi. Sanayi geliri yüzde 2,5 - bilgi transferi. Uluslararası görünüm yüzde 7,5 - uluslararası öğrenci oranı, uluslararası personel oranı, uluslararası iş birliği. Tüm bu kriterlere bakınca Yalova Üniversitesi'nin, niçin ilk 75'e giremediğini anlamak hiç de zor değil. Örneğin, Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, sadece 2 profesör doktor seviyesindeki akademisyenle eğitim verirken, Marmara Üniversitesi tam 39 profesörle eğitim veriyor. Hal böyle olunca, eğitimin kalitesinden söz etmek pek mümkün olmuyor. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz akademik kadronun zenginleştirilmesi noktasında öncelikle Yalova milletvekilleri ve üniversite yönetimi ayrıca ilgili kurum ve kuruluşların, hatta STK, siyasi parti ve şehrin kanaat önderlerinin hiçbir çaba göstermediğini geçen seneki akademik kadro ile bu seneyi kıyaslayınca görebiliyoruz. Yalova Üniversitesi'nin saygın, talep edilen, marka değeri yüksek ve eğitim hayatı sonrasında öğrencilerimize her kapıyı açan bir kuruluş haline gelmesi, özellikte Yalova'da yaşayan gençlerimizin hayatta başarılı birer birey olması açısından çok ama çok önemlidir. Hedefimiz öncelikle ilk 75, ardından çok daha yüksek bir sıralama olmalıdır.”

M. Tunç Tanrıverdi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.