Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çınarcık’ta görmeden dönme!

Marmara’nın incisi Çınarcık’ı ziyaret eden vatandaşlara fikir olması açısından, birbirinden güzel lokasyonları siz değerli Yalova Hayat okurları için haberimizde derledik. İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2025 01:13
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2025 01:14
Kaynak: Murat Can Aytemur
Çınarcık’ta görmeden dönme!

Yalova’nın Çınarcık ilçesi, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Genellikle yazlıkçı olmak üzere günübirlik olarak da çok sayıda vatandaş İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi çevre illerden gelip doğanın keyfini çıkartarak kalabalıktan uzaklaşmaktadır. Denizi, akşam eğlenceleri ve harika doğasıyla yoğun beğeni toplayan Yalova’nın bu güzide ilçesi, ziyaretçilere hem dinlenme hem de keşfetme fırsatı sunuyor.

İŞTE ÇINARCIK’TA GEZİLECEK YERLER (KAYNAK: ÇINARCIK BELEDİYESİ)

Hasanbaba Türbesi: Yalova 1325 yılında Orhangazi ye bağlı kuvvetler tarafından Bizans’tan fetih edilmiştir. Fetihle beraber bölgemize Türk göçleri gerçekleşmiştir. Bu göçler daha çok sızma şeklinde olmuştur. Çınarcık’a ilk göç bu dönemde gerçekleşmiş olup Çınarcık adı da bölgeye ilk yerleşen Türkler tarafından verilmiştir. Bizanslılar bölgeyi Türk’lerden geri almak için bu dönemde bölgeye yerleşen Türklere baskın tarzında saldırılarda bulunmuşlardır. Çınarcık ’a yapılan saldırıda Türk’ler ile Bizanslılar arasında kanlı bir çarpışma gerçekleşmiş bu çarpışmada kahramanlıklar gösteren Hasan Baba yaralı olarak yanında ki arkadaşları ile zamanımızda ki piknik alanının bulunduğu bölgeye çekilmiştir. Burada Hasan Baba rivayete göre kılıcına yaslanmış ve kılıcın battığı yerden şimdiki adıyla Hasan Baba suyu adı diye adlandırılan su kaynağı çıkmıştır. Hasan Baba ve arkadaşları bir süre su kaynağının başında dinlendikten sonra Bizanslıların ikinci saldırısına uğramışlardır. Hasan Baba yaralı olduğu halde bir yandan arkadaşları ile birlikte Bizanslılar ile savaşırken bir yandan da dağlara doğru çekilmiştir. Zamanımızda ki şehitler tepesi bölgesinde Bizanslılara karşı çok şiddetli bir direniş göstermişler esasen iskele meydanında ki kuvvetlerinden uzak kalan Bizanslılar çareyi geri çekilmekte bulmuşlardır. Hasan Baba’nın ağır yaralı olması sebebiyle yanında ki arkadaşları onu bırakamamışlar. İri cüsseli biri olduğu için de kendisini dağın eteklerine taşıyamamışlardır. Burada Hasan Baba ile birlikte zamanla isimleri unutulmuş üç kahraman da burada şehit düşmüşlerdir. Hasan Baba’nın arkadaşları şehit arkadaşlarını bu tepeye gömmüşlerdir. Yüz yıllar geçmesine rağmen Hasan Baba adı bölge halkı tarafından unutulmamış özellikle hıdır ellez günlerinde halk Hasan Baba’nın mezarını ziyaret etmiştir. Yüz yıllar boyunca su kaynağı ile Hasan Baba mezarı arasındaki meşe ağaçları Hasan Baba’nın hatırasına saygı göstermek adına halk tarafından korunmuştur. Hasan Baba Çınarcık halkının hafızasında kahraman bir şehit olarak yüz yıllarca yaşamıştır.

Hasanbaba Piknik Alanı: Hasanbaba Piknik Alanı, Çınarcık İlçesi’nin güney eteklerinde 1967 yılında kurulmuştur. Alan, düzgün asfalt bir yolla Çınarcık'a bağlı olup, ilçe merkezine 3 km mesafededir. Yalova iline ise 20 km uzaklıktadır. Hasanbaba’ nın çevresi yaşlı meşe ağaçlarıyla çevrilidir. Bir adet havuzlu çok soğuk, iyi kalitede suyu mevcuttur. Vejatasyon örtüsü sık ve kaplıdır. Alan kuzeye doğru bütün Marmara Denizi ve adaları görür. Hasanbaba Piknik Alanı, bahar aylarından itibaren piknik yapmaya elverişlidir. Günlük 300-400 ziyaretçi ile 50 otomobil,5 otobüs alabilecek kapasitede oto parkı vardır. 3000 kişinin piknik yapabileceği kadar büyüklükte olan Hasanbaba doğal güzellikleri ile dağlar arasında kurulmuş ve kaynak suyu ile ilgi çekmiştir.

Şenköy: Her yıl Ağustos ayının ilk haftasında düzenlenen "Şenköy Kızılcık Şenlikleri" yerli ve misafir halkın coşkulu katılımıyla bir festival havasında kutlanmaktadır. "Şenköy Kızılcık Şenlikleri", Yalova İl Özel İdaresi, Şenköy Köy Muhtarlığı ve Şenköy Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin ortak yaptıkları bir organizasyondur. Şenlik Şenköy köy meydanında meydanın bir gelin gibi süslenmesi ile başlar. Şenliğe; milletvekilinden tutun da, çevre belediye başkanlarına kadar bir çok bürokrat katılır.
Yazlık sezon nedeni ile Çınarcık ve Esenköy halkı da şenliğe iştirak eder. Köy halkının ev sahipliğinde şenlik çoşkuyla kutlanır.

Koruköy: Koru Beldesi’nin tarihi Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzanır. Beldeye o tarihte, Rumca güzel orman anlamına gelen "Kuri" ismini vermişlerdir. Bizans İmparatorluğu döneminde, kraliçenin annesi Eudoksia’nın sarayı, Deveboynu mevkiinde, liman bölgesinde olması nedeniyle, iki liman alanı ve şimdiki belde merkezi, yerleşim alanı olarak seçilmiştir. 1924 yılına kadar belde nüfusunun tamamını, yerleşik Rum nüfus oluşturmakta idi. 1924 yılında mevcut Rum nüfus ile Yunanistan’ın Selanik şehrinin, Drama ilçesinde yaşayan Türk nüfusu arasında yapılan mübadele neticesinde, belde nüfusunun tamamı Türklerden oluşmaktadır. Belde, Türk nüfusun yerleşmesi ile Kuri yerine Koru adını almıştır. Yalova’ya 13 km. uzaklıkta olan Koru Beldesi, ova ve hafif engebeli bir arazi yapısına sahip, denizi ile plajı ile şirin bir sahil beldesidir. Küçükova’nın tamamı birinci sınıf tarım arazisidir. Samanlı dağlarından uzanıp Küçükova’yı baştanbaşa geçerek denize ulaşan Doğan Dere, beldeye bir başka renk verir. Tarımsal sulamada kullanılan Doğan Dere, beldenin tek akarsuyudur.

Delmece Yaylası: Yalova’nın en çok tanınan yaylaları, Kocadere ve Teşvikiye Beldeleri'nin güneyinde yer alan Erikli ve Delmece yaylalarıdır. Delmece Yaylası sahilden 17 km içeride, tamamı asfalt yol olan ve çok geniş düzlük bir alanı kaplayan, eşsiz doğal güzelliklere sahiptir. Yaylaya Çınarcık İlçesi’ne bağlı Teşvikiye Beldesi'nden çıkan yol ile varılır. Büyük alanda çam, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan çeşitli ağaç türlerinin, yakın çevresinde şelalelerin ve “Dipsiz Göl” olarak bilinen derin bir krater gölünün bulunduğu bu doğa harikasının yanı sıra “Şifalı Su” diye de bilinen bir içme su kaynağı vardır. Ayrıca Delmece Yaylası doğal yürüyüş parkuru ile farklı doğal güzellikleri yaşayarak ulaşabileceğiniz seçenekler sunması bakımından çok ilgi çekicidir. Delmece Yaylası'nın alanı 400 dönüm olup, üzerinde 60 hane ahşap ve 20 hane kargir bina bulunmaktadır. Yaylanın bulunduğu alanın tamamı 2/B orman arazisi kapsamındadır.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.