Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TOBB MTAL öğrencisi marteniçka yapımını öğrendi

Yalova TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencileri, baharın gelişini kutlamak için geleneksel marteniçka hazırladı

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 12:03
Kaynak: Yalova Hayat
TOBB MTAL öğrencisi marteniçka yapımını öğrendi

Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Kadın Kolları tarafından organize edilen etkinlikte, Yalova TOBB MTAL Radyo Televizyon Alanı 11. sınıf öğrencisi Demet Şenel de yer aldı. Marteniçka yapımı öğrenen ve Yalovalı vatandaşlara dağıtılmak üzere BAL-GÖÇ Derneği'nde gerçekleştirilen etkinliğe katılan Demet Şenel, asırlardır sürdürülen bu gelenekten oldukça etkilendiğini dile getirdi. Marteniçkanın satılmadığını baharın gelişini simgeleyen bir hediye olduğunu söyleyen Şenel, "Bu gelenekte beni en çok etkileyen nokta marteniçkanın para ile satılmaması oldu. Bence bu geleneğin altında yatan anlam oldukça önemli. Kişi burada sevdiği kişiye hediye etmek amacıyla kendi el emeği ile bir şey üretiyor ve karşısındakine sevdiğini öyle ifade ediyor. Sevdiklerimize sevgimizi ifade etmenin çok güzel bir yolu.

Hediyeyi alan kişi de sevildiğini biliyor ve kendisine sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir yıl dilendiğini anlıyor. Ben de burada bu güzel geleneği öğrendikten sonra içinde yer almak istedim ve sevdiklerime kendi elimle marteniçkalar hazırladım. Bu güzel geleneği bizlere tanıttıkları için BAL-GÖÇ Derneği'ne teşekkür ederim.”
 

Marteniçka nedir?

Marteniçka, 1 Mart'tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Bu günde kişiler yakınlarına ve arkadaşlarına martenitsa veya marteniçka olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Adete göre, marteniçkalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.

Kaynak: Yalova Hayat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.