Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Vefik Arıca uyardı: LYME HASTALIĞINA DİKKAT!

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, LYME hastalığı hakkında bilinmeyenleri anlattı. Arıca, kene ısırması sonucu bulaşan ve yıllar sonra belirtileri ortaya çıkan bu hastalığa karşı vatandaşları uyardı

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2023 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2023 11:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Prof. Dr. Vefik Arıca uyardı: LYME HASTALIĞINA DİKKAT!

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, bir televizyon programına katılarak LYME hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Arıca, LYME hastalığının sonbahar ve ilkbahar aylarında dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de görülen bir hastalık olduğunu belirtti.

Arıca, LYME hastalığının geyik kenesi olarak adlandırılan bir kene çeşidinin ısırması sonrasında insan vücuduna bulaşan bir bakteriden ortaya çıktığını söyledi. Arıca, “Bu hastalığın en büyük sıkıntısı belirtilerinin yıllar sonra ortaya çıkmaya başlaması. Bu hastalık sessiz pandemi dediğimiz hastalıklardan birisi. Özellikle bu dönemlerde kene ısırma vakalarına çok rastlandığından vatandaşların dikkatli olması lazım. Biz ısırılma oranlarını bu yıl biraz daha fazla bekliyoruz. Zira pandemi döneminde sıkılan vatandaşlar kendilerini daha fazla doğaya atmaya başladılar. O nedenle de ısırılmaların artışı öngörülüyor” dedi.

Arıca, kene ısırması ile karşılaştıklarında vatandaşların mutlaka hastanelere başvurup sağlıkçılardan yardım alması gerektiğini vurguladı. Arıca, “Kesinlikle keneyi kendimiz çıkartmaya çalışmamalıyız. Piknikten ya da yeşil alanlardan dönüldüğünde de vatandaşlarımız kendilerini ve çocukları ve hatta evcil hayvanları bir taramadan geçirmeliler” diye konuştu.

LYME hastalığı, keneler yoluyla taşınan borrelia bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık cilt, eklem, kalp ve sinir sistemi gibi pek çok organı etkileyebilir. Hastalığın ilk belirtisi genellikle kenenin ısırdığı bölgede kızarıklık olmasıdır. Hastalık erken teşhis edilirse antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir.

HABER/Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.