Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuraklık kahveyi vurdu! Yalova esnafı kahvedeki fiyat artışlarını değerlendirdi

Kuraklık ve Türkiye’deki enflasyon nedeniyle kahve fiyatlarında büyük bir artış yaşandı. Yalova’nın kahve markası Muka Kahve’nin işletme ortakları Ayhan Demir ve Uygar Ağa, kahveye gelen zamları Yalova hayat için değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2024 05:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2024 05:30
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Kuraklık kahveyi vurdu! Yalova esnafı kahvedeki fiyat artışlarını değerlendirdi

El Nino iklim fenomeni 2023 yılında kakao ve kahve türlerinde fiyat artışlarına neden oldu. Kakao ve kahve fiyatları 2024’te de tüketicinin tadını kaçırmaya başladı. Geçen ay yüzde 15’in üzerinde fiyat artışı yaşayan Türk Kahvesinin kilo fiyatı 390 TL’den 460 TL’ye yükseldi. Guatemala, Etiyopya, Kolombiya ve Espresso çeşitlerinin güncel kilogram fiyatı ise 600 TL oldu. İstanbul caddesinde toptan satış yapan ve take away hizmeti veren Yalova’nın kahve markası Muka Kahve’nin işletme ortakları Ayhan Demir ve Uygar Ağa, kahveye gelen zamların ardından Yalova’da değişen talebi, Yalova hayat için değerlendirdi.

“Satışlarımızı adet bazında etkiledi”

Kahve ve kakao fiyatlarındaki artışın temel nedenleri hakkında bilgi veren Uygar Ağa, hammaddenin Türkiye’ye dolarla gelmesinden dolayı üreticilerin ve esnafın iki kat daha zarar gördüğünü aktardı. hem Afrika’da yaşanan kuraklığın hem dolardaki artışın rekoltede azalmaya neden olduğunu aktaran Uygar Ağa, “Brezilya’daki kuraklıktan dolayı rekolte düştü. Kuraklık hem kakaoyu hem kahveyi kötü bir şekilde etkiledi. Bu durum kahvenin borsa fiyatını yükseltiyor. Bir de bize dolarla geldiği için ve dolarda da sürekli artış olduğu için rekoltedeki azalma bizi iki katı olumsuz etkilemiş oluyor. Bizim satışlarımızı da adet bazında çok etkiledi. Yine kahveyi tüketenler var. Kahveyi içen kişi, kahveyi seven kişidir. Bu biraz keyfi bir iç içecek. Yine tüketmeye devam edenler var ama günde üç tane içen bir taneye düşürüyor.” dedi.

“Yalovalılar en çok Türk Kahvesini tercih ediyor”

Yalovalıların kahve tüketmeyi sevdiğini aktaran Uygar Ağa, “Biz kendi ürünlerimizi satıyoruz, Yalova’nın markasıyız. Dünya kahvelerini satıyoruz. Brezilya, Kolombiya, Etiyopya ve Guatemala çeşitlerimiz var. Dünyanın her yerinden kahve getirtiyoruz. Türk Kahvesi, aromalı Türk Kahvesi, Dibek Kahvesi, filtre kahve ve Espresso gibi çok tüketilen çeşitleri de satıyoruz.  Burada kahve makinamız var. İsteyene kahveyi taze demleyip, paketleyip veriyoruz. Alanımız geniş olmadığı için insanlar oturmayı tercih etmiyorlar ama bardağını alıp istediği yerde içebiliyor. Bizde çekirdek kahve çok satılıyor ama Yalovalılar en çok Türk Kahvesini tercih ediyor. Ardından Çekirdek kahve geliyor. Aromalı Türk Kahveleri de çok tercih ediliyor ama Türkiye’de Türk Kahvesi bir numaradır. Satışlarda genel bir azalma olsa da insanlar kahve almaktan vazgeçmiyor.” şeklinde bilgi verdi.  

Çekirdek kahvelerin kilosu 600 TL oldu

Nisan ayında Ramazan Bayramından önce kahve kakaoya zam geldiğini ancak kendilerinin fiyatları bayramdan sonra yansıttığını dile getiren Ayhan Demir, “Bayramda insanlar kahve tüketebilsin diye biz zamları bayramdan sonra ürünlerimize yansıttık. Aynı şekilde çikolataya da zam geldi. 500 TL’ye sattığımız çikolatanın kilosu 1500 TL oldu. Türk Kahvesinin kilo fiyatı 460 TL, Guatemala, Etiyopya, Kolombiya ve Espresso çeşitlerinin güncel kilogram fiyatı ise 600 TL oldu.” dedi.

“İnsanların demleme tercihine göre çekirdekleri öğütüp veriyoruz”

Vatandaşların zamlardan dolayı artık evlerine makine alıp, kendi kahvelerini yaptıklarını belirten Ayhan Demir, evde kahve yapan vatandaşlara tavsiyede bulunarak, “Biz burada kahveyi çekirdekten kavurup, paketleyip, satıyoruz. Bunu Yalova’da yapan tek işletme biziz. Fiyat artışlarından dolayı insanlar kendi evlerine makine alıyorlar. Gelip bizden çekirdekten kahve alıp evlerinde yapıyorlar artık. Evinde kahve yapan vatandaşlara tavsiyem marketlerdeki kahveleri tercih etmesinler. Onlar paketlerde uzun süre bekliyor. Çekirdekten taze çekilmiş kahve almalarını tavsiye ederiz. Her zaman taze çekilmiş kahve en sağlıklı ve en lezzetli olanıdır. Biz burada insanların demleme tercihine göre hassas bir şekilde çekirdekleri öğütüp veriyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.