Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kat: “Kilomuz ne olursa olsun sağlıklı beslenmek şart”

Uzman Diyetisyen Bengüsu Kat, dengeli beslenmenin önemini ve nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Kat, fast food ürünlerinden, şekerli gıdalardan ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2023 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2023 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Kat: “Kilomuz ne olursa olsun sağlıklı beslenmek şart”

Uzman Diyetisyen Bengüsu Kat, yaklaşık 5 yıldır diyetisyenlik yaptığını ve danışanlarına düzenli beslenme konusunda yol gösterdiğini söyledi. Beslenmenin herkes için çok önemli olduğunu belirten Kat, “İnsanın sağlıklı beslenmesi için fazla kilosu olması gerekmiyor veya bir hastalığa sahip olması gerekmiyor. Hepimiz için çok önemli. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kilomuz ne olursa olsun sağlık durumumuz ne olursa olsun sağlıklı beslenmek şart” dedi.

Ev yemeği tercih etmek her zaman önceliğimizdir”

Sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıralayan Kat, “Öncelikle şu çok önemli: Düzenli beslenmek. İnsanların belirli bir rutininin olması insanın besin seçimlerini bilmesi açısından gerekiyor. Bu düzenin içerisinde sebze tüketmek bu salata olabilir sebze yemekleri olabilir haşlama sebze olabilir hiç fark etmez ama günlük rutinine sebze ekleyebilmek bu önemli. Paketli gıdalardan, şekerli gıdalardan, fast food ürünlerden uzak durup onun yerine doğal alternatiflere yönelmek gereklidir. Onun dışında kişinin fazla kilosu varsa bu kiloyu kaybettirecek bir şekilde sağlıklı beslenmesi lazım ya da kişinin kilosu normalse bunu koruyabilecek şekilde sağlıklı beslenmesi gerekiyor. Ev yemeği tercih etmek her zaman önceliğimizdir güzel doyurucu bir öğün olmalıdır ve bu öğünde sağlıklı karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağ ile birlikte dengeyi korumak bizim için önem taşır. Örneğin sağlıklı pişirme teknikleriyle et, tavuk, balık bunlarla yapılmış etli sebze yemeği, baklagil yemeği vs. olabilir. Ana yemeğin yanına da bol bir salata ya da haşlama sebze, zeytinyağlı bir sebze ekleyebiliriz. Karbonhidrat kısmına da pirinç, patates gibi kan şekerini yükseltecek gıdalar yerine bulgur, tam buğday makarna, karabuğday gibi kişinin lif alımını destekleyebilecek kan şekerini hızlı yükseltmeyecek karbonhidrat kaynaklarını da tabağa ekleyebiliriz. Süt grubu da önerilebilir, sebze ve baklagil yemekleri yediğinizde burada proteinimiz biraz daha az kalıyor onun yerine sebzenin baklagilin yanına birazcık süt grubundan yoğurt, ayran, cacık, kefir gibi besinlerle takviye yapabiliriz. Genel mantık aslında bu şekildedir” diye konuştu.
Hareketsiz kalınmamalı”
Akşam yemeğinden hemen sonra bir şeyler tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Kat, “Tüketicinin akşam yemeğinden sonra dinlenmesi gerekmektedir çünkü bir sindirim başlıyor vücudun rahatlaması önem taşıyor. Yemek yedikten iki saat sonra haftada bir ya da iki gün çok büyük miktarda olmayacak şekilde sütlü tatlılar tüketilebilir. Mevsimine göre meyve de yenebilir veya bu tatlı isteğini sağlıklı bir şekilde karşılayabilmek için kuru meyveler tercih edilebilir hurma, kuru incir, kuru kayısı vs. olabilir bunlardan herhangi birini kişi tercih edebilir ya da ben gerçekten doydum bunlara hiç ihtiyacım yok diyorsa da hiçbir şey yemese de olur” ifadelerini kullandı.
Su içmeyi ihmal etmemenin önemini vurgulayan Kat, “Su tüketiminde hedefimiz ne kadarsa örneğin ihtiyacımız 2 litreyse gün içerisinde bunu tamamlamaya gayret etmeliyiz. Hareketsiz kalınmaması da önemlidir akşam yemeğinden bir iki saat sonra hafif bir yürüyüş sindirime yardımcı olur. Kişinin kilo kontrolüne de yardımcı olur ona dikkat etmelerini öneririm ve son olarak yavaş yemek yemelerini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

HABER/M.Tunç Tanrıverdi
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.