Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Âşık Veysel Çınarcık’ta anıldı

Ünlü Halk Ozanı Âşık Veysel, Çınarcık ilçesinde düzenlenen bir programla anıldı. Programda Âşık Veysel’in eserleri de seslendirildi

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2023 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2023 12:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Âşık Veysel Çınarcık’ta anıldı

Çınarcık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri 2023 Âşık Veysel Yılı kapsamında bir anma programı düzenledi. Programda öğretmen ve öğrenciler, Âşık Veysel’in şiirlerini ve türkülerini seslendirdi. Programa Çınarcık Milli Eğitim Müdürü Nedim Karabacak da katılarak, “Uzun İnce Bir Yoldayım” şiirini okudu. Karabacak, Âşık Veysel’in çok önemli bir halk ozanı olduğunu belirterek, “Âşık Veysel, yaşamı boyunca sevgi, barış ve kardeşlik mesajları vermiştir. Şiirleri ve türküleriyle Türk kültürüne büyük katkılar sağlamıştır. Biz de onu anmak ve eserlerini yaşatmak için böyle bir program düzenledik. Programa emek veren öğretmen, öğrenci ve idarecilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Programın sonunda Âşık Veysel’in hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

Âşık Veysel kimdir?

Âşık Veysel Şatıroğlu (1894-1973), Türk halk ozanı. Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü’nde doğdu. 7 yaşında geçirdiği çiçek hastalığı sonucu iki gözünü de kaybetti. Babasından saz çalmayı öğrendi. 16 yaşında Zöhre adlı bir kızla evlendi. Birinci Dünya Savaşı’nda askere alındı ancak görme engelli olduğu için geri gönderildi. 1921 yılında eşi Zöhre ve iki çocuğunu kaybetti. 1923 yılında Gülizar adlı bir kadınla ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilikten de iki çocuğu oldu. 1928 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı kurslara katılarak okuma yazma öğrendi. 1931 yılında Halkevleri aracılığıyla saz çalmaya başladı. 1933 yılında ilk şiirleri yayınlandı. 1944 yılında eşi Gülizar’ı da kaybetti. 1950 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Ödülü’nü aldı. 1965 yılında Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. 1973 yılında Sivrialan Köyü’nde vefat etti.

Âşık Veysel’in en bilinen eserleri arasında “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Kara Toprak”, “Dostlar Beni Hatırlasın”, “Güzelliğin On Para Etmez” gibi şiirleri ve türküleri yer alır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.