Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Araba Marka Amblemleri ve Anlamları

Bir logo, firmayı tanıtan en önemli araçlardan biridir. Araba marka logoları ise yalnızca otomobil üreticisini göstermekle kalmaz, markaya dair bir hikayeyi de anlatır. Firma, insanları bu hikayeye ne kadar ortak ederse o kadar çok akılda kalır. Peki dünyaca ünlü araba markalarının amblemleri ve anlamaları nedir?

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2023 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2023 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Araba Marka Amblemleri ve Anlamları

Abarth

İtalyan markası olan Abarth, şirketin kurucusu olan Carlo Abarth’ın burcunu simgeleyen bir logoya sahiptir. Bunun yanında İtalyan bayrağı ve aynı ülkemin ulusal yarış rengi olan kırmızı renk logoda yer alıyor. Bu amblemi günümüzde Fiat modellerinin üzerinde görmekteyiz.

Alfa Romeo

Alfa Romeo bir İtalyan Markasıdır. İki isimli olan markanın Alfa kısmı Anonima Lombardo Fabbrica Automobili’nin kısaltması olurken, Romeo ismi şirketi 1915 yılında alan Nicola Romeo’dan geliyor. Ambleminde iki logo bulunan şirketin ilk amblemi Milano şehrinin logosundan gelirken, ikinci amblemse Visconti Ailesini işaret ediyor. Bu logonun anlamı ilk haçlı seferi sırasında Araplara karşı kazanılan zaferi simgelemesidir.

Aston Martin

Bir İngiliz markası olan Aston Martin’in amblemi hızı simgelemesi sebebiyle tercih edilmiştir. Aston, markanın kurulduğu yeri ifade ederken, Martin, şirketin kurucusu olan Lionel Martin’in soyadından geliyor.

Audi

Alman üretici Audi’nin logosu 1932 yılında şirketin isminin belirlenmesinin ardından dört firmanın birleşmesi ile güç birliğini ifade etmesi için dört halka olarak kabul edilmiştir. Bu firmalar Audi, DKW, Wanderer ve Horch olarak biliniyor. Logonun gri olmasının sebebi ülkenin yarış renginin bu renk olmasından geliyor.

Bentley

İngiliz firması Bentley, ilk olarak Birinci Dünya Savaşı sırasında uçak motoru üreterek faaliyete geçmiş bir firmadır. Logoda yer alan kanatlar bu uçak motoru üretiminden gelmektedir. Kanatlarda ki tüyler firmanın tarihi boyunca geçirdiği değişimleri ifade etmektedir.

BMW

BMW, Bavarian Motor Works şirketinin kısaltmasından gelen bir isimdir. Firma ilk üretimini uçak motoru üzerinden yapmıştır. Mavi bölümler gökyüzünü, beyaz bölümlerse uçak pervanesini ifade etmektedir. Aynı zamanda firmanın merkezinin bulunduğu Bavyera eyaletinin merkezi de bu renklerden oluşuyor.

Bugatti

Firmanın ismi şirketin kurucusu olan Ettore Bugatti’nin soyadından gelmektedir. Logonun etrafında bulunan 60 nokta firmaya ait olan motorda conta olmaması sebebiyle motorun emniyetini sağlamak için koyulan telleri ifade ettiği tahmin ediliyor.

Chevrolet

ABD’li üretici Chevrolet’in papyon’a benzeyen logo, firmanın kuruluşunun ardından kabul edilmiştir. Firmanın sahibi olan C. Durant’in bu logoyu bir otel odasında görerek ilham aldığı ve firmanın logosu yaptığı tahmin ediliyor.

Citroen

Fransız otomobil üreticisi Citroen’in çift açılı çizgiye sahip logosu çavuş logosuna benzetiliyor. 1919 yılında otomobil üreten Fransız firma daha öncede kullandığı bu logoyu araçlarında kullanmak istemiştir.

Cupra

Cupra markası ilk olarak Seat markası altında sportif otomobiller üretmek için kurulan bir firmayken daha sonra kendi üretimini yapmaya başlayan bir firma olmuştur. Cesur, yenilikçi ve modern bir yapıyı ifade etmek için tasarlandığı aktarılıyor.

DS Auto

DS Auto, Citroen çatısı altında faaliyet gösterdikten sonra kendi çatısı altında hizmet vermeye başlamış bir firmadır. Markanın logosu DS isminden alınmış ve o şekilde bir tasarım yapılarak aynı zamanda Citroen markasına atıfta bulunulmuştur.

Ferrari

İtalya’nın en ünlü markası olan Ferrari’nin logosunun üst kısmında İtalyan bayrağı, font olan yerinde sarı renk Modena şeri simgeleniyor. Firmanın tam adı olan Scuderia Ferrari’nin baş harfleri logoda yerini alıyor. Siyah At simgesi, firmanın kurucu olan Enzo Ferrari’ye 1. Dünya Savaşı sırasında oğlu şehit olan bir annenin oğlunun uçağında yer alan şaha kalkan at logosunu kullanması istemesiyle ortaya çıkıyor. Bu logo aynı zamanda o pilot için bir yas olarak ifade ediliyor.

Volkswagen

Volkswagen üretim yapısı olarak her zaman sadeliği ve halka hitap etmeyi tercih etmiş bir firmadır. Bu sebeple firmanın adından gelen basit bir logo tercih etmiştir. Bu sebeple halk anlamına gelen “Volks” ve araba anlamına gelen “wagen” kelimesinden bir araya gelerek üretilmiştir.

Volvo

Volvo kelimesi Latincede ben yuvarlanıyorum anlamına geliyor. Bunun yanında amblemde yer alan ok ve daire yapısı da dikkat çekiyor. Bu ok ve dairenin savaş meydanları ile anılan eski savaş tanrısı Mars’ı ifade etmektedir.

TOGG

Türkiye’nin en güçlü markalarından birisi olması için kurulan ve adını Türkiye Otomobili Girişim Grubu’nun kısaltmasından alınan bir markadır. Firmanın logosu ilk üçgenin dışa doğru ve ortasının oval bir şekilde birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu logo bugün ile yarının, doğu ile batının bir buluşma noktası anlamını ifade etmektedir. Aynı zamanda güçlü bir teknoloji şirketi olduğunun da vurgusu yapılmaktadır.

Toyota

Toyota en kapsamlı logolardan bir tanesine sahiptir. Logonun içinde yer alan halkalar müşteri ve şirket arasında ki ilişkiyi ifade ederken, hepsini kaplayan oval çizgiyse güveni temsil etmektedir. Bunların bir araya gelmesi ile şirketin baş harfi olan “T” ortaya çıkmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.