Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Yabancıların artık ülkelerine dönmesi lazım”

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, ülkeye gelen yabancıların belirlenecek bir periyotla artık ülkelerine gönderilme zamanlarının geldiğini söyledi. Becan, dünyanın hiçbir yerinde sadece para ödenerek vatandaşlığının satın alınabildiği Türkiye dışında bir ülkenin bulunmadığına da vurgu yaptı

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2023 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2023 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
“Yabancıların artık ülkelerine dönmesi lazım”


CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan uzunca bir süredir ülke gündeminde yerini koruyan mülteciler konusunda açıklamalarda bulundu. Ülkemizdeki yabancıların ülkenin kültürel dokusuna ve ekonomisine olumsuz yansımalarının olduğunun da altını çizen Becan, yabancıların artık ülkelerine geri gönderilmeleri gerektiğini ifade etti. Yabancıların ülkeye gelirken tek bir noktada tutulmalarının en doğru yaklaşım olacağını ancak bu konuda yanlış yapıldığını dile getiren Becan, “Uzun süredir hep göçmen meselesi gündeme gelip duruyor. Elbette Allah kimseyi vatanını terk etmek zorunda bırakmasın. Ama devlet bu konuda baştan bir hata yaptı. Ülkemize gelen yabancıları her şehre göndermek yanlıştı. Mülteciler için tek merkez oluşturulup orada tutulması en doğru yaklaşım olacaktı. Bu onların kayıt altında tutulmasını ve kontrolünü de kolaylaştıracaktı. Oysa şimdi nerede ne kadar yabancı var. Bunlar neler yapıyor bilmiyoruz. Kayıtsız çok sayıda yabancının da ülkemiz topraklarında olduğuna son derece eminim. Bunların arasında terörle ilişkisi olanların olmadığını söyleyebilecek kimse var mı. Bu ülkemiz açısından da bir güvenlik zafiyeti oluşturmuyor mu. Tüm şirketlerin vergi puanı yüzde 1 arttırılsa oluşturulacak bu merkezdeki yabancıların tüm giderleri karşılanabilirdi.
Dünyanın hiçbir yerinde 250 bin dolara vatandaşlık veren bir ülke yok. Onu da geçin dünyanın hiçbir yerinde para verip bir ülkenin vatandaşı olamıyorsunuz. Bunun çok ciddi kriterleri var. En az 5-10 sene sizin vatandaşı olmak istediğiniz ülkede yaşamış olma şartı aranıyor. Avrupa ve Amerika size vatandaşlık vermeden bütün bu kriterlere uygun olup olmadığınızı inceliyor. Zira vatandaşlık verdiği kişinin ülkesine bir şey katmasını istiyor. Türkiye’ye bakın yabancıların bize bir şey katmasından geçtik, kültürel ve maddi anlamda her zaman eksiler veren bir kitleyi içimize aldık. Avrupa bunları almıyor bize para verip siz kendi içinizde besleyin diyor. Çok değerli olsa onlar kendileri alırdı. Maalesef Avrupa’nın istemediğini biz ülkemizde bakmak zorunda kalıyoruz” dedi.
“Yakında metruk binalarla dolu bir il olacağız”
Yalova’da yabancıların ev satın almaları konusuna da değinen Becan, “Yalova’nın en güzel yerleri de bu anlamda onların eline geçti. Yalova’nın en önemli noktalarından birisi olan Fatih Caddesi’ne girdiğimizde 10 dükkandan 8-9’u Iraklı ve Suriyelilerin. Maalesef bu caddede neredeyse Türklerin dükkanları kalmadı. Bu dükkanlarda iş arayan vatandaşlarımıza, ‘Yabancılara iş vermiyoruz’ dedikleri duyumları bile bize geliyor. Durum bu noktalara kadar geldiler. Hadi vatandaşlık vermeni de geçtik. Bari ev alana değil de iş yeri kurana, fabrika açana vatandaşlık verin de istihdama katkıları olsun. Şimdi bunlar ev alıyorlar ve ildeki mülk fiyatlarının artmasına neden oluyorlar. Aldıkları dairelerde ne kendileri de oturuyorlar ne de kiraya veriyorlar. İlin birçok noktasında ev ve villalar boş şekilde bekliyor. Yakında metruk evler silsilesine sahip bir ile dönüşeceğiz. Bunları görmek ve gerekli önlemleri almamız lazım” şeklinde konuştu.
“Zamanı geldi”
Yabancıların ülkelerine geri gönderilme zamanının geldiğini yineleyen CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Elbette yabancılara karşı değiliz ama artık yabancıların belirli bir takvim periyodunda geriye gönderilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu insanlar bayram da seyranda zaten ülkelerine gidiyorlar. Ülkemizde savaş var diye Türkiye’ye gelen bu yabancılar sadece nargile içmekle meşguller. Ama Türk gençleri onların adına şehit oluyorlar. Biz göçmen yasasına fikir olarak karşıyız ancak artık ülkemizdeki yabancıların geldikleri gibi belirli bir periyotla ülkelerine geri gönderilmesinin zamanın geldiğine de inanıyoruz” diye konuştu.
“Hem sigorta izni vermiyorlar hem ceza kesiyorlar”
Yabancı çalıştıran işletmelerin karşı karşıya kaldıkları bir mağduriyetin de altını çizen Becan, “Ülkemizde tarım sektöründe çalıştırmak üzere Afganlılar haricinde kimseyi bulamıyoruz. Bunun ters bir tarafı var. İş yeri sahibi istese bile Afganlılara sigorta yapamıyor. Ama yakalandığında devlet yabancı çalıştırdığından dolayı cezai işlem uyguluyor. Bu durumda iş insanları da mağdur ediliyor. Madem bu insanları ülkemize aldık o halde kayıt altında çalıştırılmalarına izin verin. Bu anlatılabilir bir durum değil” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.