Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“SİYASİ PARTİLER SINIFTA KALDI”

Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneği Başkanı Nurten Anıl, Türkiye genelindeki kadın milletvekili adaylarının sayısının yetersiz olduğunu söyledi. Anıl, 600 milletvekilinden sadece 113’ünün kadın olmasının gerçek demokrasi ve adaletten uzak olduğunu belirtti. Anıl, ayrıca vekillik için genel merkezlere yatırılan paraların da kadınların siyasete katılımını engellediğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2023 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2023 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
“SİYASİ PARTİLER SINIFTA KALDI”

Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneği Başkanı Nurten Anıl, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin milletvekili sayısının 600 olmasına rağmen kadın aday sayısının yeterli temsiliyette olmadığını belirterek rahatsızlığını dile getirdi. Anıl, “600 milletvekilinden 487’sinin erkek olmasına karşı kadın milletvekili aday sayısının 113 olduğunu belirtmek isterim. Her dönem olduğu gibi bu dönemde de kadın adaylar konusunda siyasi partiler sınıfta kalmıştır. Seçilebilecek yerdeki kadın aday sayısının erkek aday sayısından çok daha gerilerde kaldığını vurgulamak isterim. Birinci sırada kadın adaylar ne yazık ki yok denilebilecek kadar az” dedi.

Anıl, ülke nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan kadınların mecliste eşit şekilde temsil edilmediği sürece gerçek demokrasi ve adaletten söz edilemeyeceğini de ifade etti. Anıl, “Öyle söylentiler dönüyor ki hayretle dinliyoruz havada uçuşan milyonlar. Yani parayı basan vekilliği kapıyor gibi bir imaj son günlerde artık iyice gündeme yerleşmiş durumda. Kimse de demiyor ki bunca parayı harcayan insan oraya gittiğinde benim hakkımı gerçekten savunacak mı beni gerçekten temsil edecek mi. Eğer bahsedildiği gibi paralar harcanıyorsa daha doğrusu paralar yatırılıyorsa ben sorguluyorum, acaba daha fazlasını kazanacaklarına inandıklarından mı yapıyorlar bu harcamaları” diye konuştu.

Anıl, bahsettiği sadece kadınlar değil gençlerin ve engellilerin de siyasete katılımının önündeki engelleri kaldırmak gerektiğini söyledi. Anıl, “Gençler, kadınlar ve engelliler siyasetin tam da merkezinde olmalılar. Kendi politikalarını kendileri üretmelidirler. Erkek egemen, eril meclisten artık kurtulma zamanı. Eril bakış açısıyla yaptıkları ortada zaten bakış açılarımız farklı kadın ve erkeklerden aynı bakış açısını bekleyemeyiz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.