Hava Durumu

Selahattin Demirtaş neden hapiste? neden hapisten çıkmıyor, tahliye olmuyor?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Demirtaş’ın hapiste tutulmasının hak ihlali olduğuna karar verdi ancak kararlar uygulanmadığı için Demirtaş özgürlüğüne kavuşamadı. Peki Selahattin Demirtaş neden hapiste, suçu ne?

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2023 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2023 12:54
https://www.yalovahayat.com/
Selahattin Demirtaş neden hapiste? neden hapisten çıkmıyor, tahliye olmuyor?

Selahattin Demirtaş neden hapiste? neden hapisten çıkmıyor, tahliye olmuyor? merak edilen sorular arasında yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Mart 2016’da Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen muhtarlar toplantısında 6-8 Ekim 2014’teki Kobani eylemleri nedeniyle İnsan Hakları Derneği’nin raporuna göre 46 kişinin yaşamını yitirmesinden HDP’yi sorumlu tuttu. Olayların fitilini ateşleyende erdoğanın o gün yaptığı konuşma olmuştur. 

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tarihler 4 Kasım 2016 gününü gösterdiğinde sabaha karşı gerçekleştirilen operasyon ile Diyarbakır’daki evinden gözaltına alınmıştı. Aynı gün Diyarbakır Sulh Ceza Hâkimliği kararı ile tutuklanmış ve o günden bu güne Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Sadece Demirtaş değil HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile diğer 11 milletvekili de birbirinden farklı soruşturmalar kapsamında aynı dönemde tutuklanarak farklı cezaevlerine gönderilmiştir. 

Savcılık gözaltıların gerekçesi olarak ‘kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması’nı göstermişti.

Selahattin Demirtaş, hakkında uygulanan haksız gözaltı ve tutuklamanın kaldırılması için öncelikle soruşturma aşamasında yetkili sulh ceza hakimliğine, kovuşturma aşamasında da yargılamayı yapan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tutukluluğunun sona erdirilmesi için itiraz etmiştir. Bu yolların etkisiz kalması üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur. Anayasa Mahkemesi’ni takiben ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de başvuru yapmıştır. AİHM kararından önce, AYM de ulusal yargı merci kararlarının Anayasaya uygun olduğuna karar vermiştir. 

Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararı uyarınca tahliye edilmesi gerekirken Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Kasım 2018 tarihindeki duruşmada AİHM’in kararının kesinleşmediği gerekçesiyle hukuken bağlayıcı olmadığını belirterek Demirtaş’ı tahliye etmedi. Daha sonra İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce başka bir dosyadan verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nce 40 gün içinde, 4 Aralık 2018’de onandı. Onama kararı ile Demirtaş, hükümlü haline gelmişti. Demirtaş’la yargılanan HDP eski Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder de aldığı ceza nedeniyle hapishaneye girmişti.

AİHM 20 Kasım 2018’deki kararıyla, Demirtaş’ın “siyasi saikle hapsedildiğini” ifade ederek tahliye edilmesine hükmetti.

Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “AİHM kararları bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” dedi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye başvurusunu 30 Kasım 2018’de reddetti, “Tutukluluk ölçülü” kararını verdi.

4 Aralık 2018’de de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararını onayarak cezayı kesinleştirdi. Demirtaş bu kararla günümüzde hala hapishanede hükümlü olarak bulunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.