Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytinyağı fiyatları uçuşa geçti! Piyasada sahte zeytinyağı tehlikesi

2024 yılında Türkiye’de zeytinyağı fiyatları önceki yıllara göre önemli ölçüde arttı. Güncel zeytinyağı fiyatları kaç TL? Fiyatlar neden sürekli artıyor? Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Detayla haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2024 06:16
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 16:34
Kaynak: Serap Polat
Zeytinyağı fiyatları uçuşa geçti! Piyasada sahte zeytinyağı tehlikesi

2023 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin üretiminin azalması, küresel gıda fiyatlarındaki artış ve Türkiye’nin ihracat kısıtlamaları zeytinyağı fiyatlarını büyük ölçüde artırdı.

ZEYTİNYAĞI ALIM FİYATI 1 YILDA YÜZDE 40 ARTTI

Sızma zeytinyağında geçen sezon 81 lira olan fiyat, 2023-2024 sezonunda 295 liraya çıkarıldı. Yani yüzde 264 oranında artırıldı. Bu artışın en önemli sebepleri arasında iklim koşulları nedeniyle zeytin üretiminde yaşanan azalma ve enflasyon yer alıyor. Türkiye’de zeytinyağının kilogram fiyatı bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Güney Bölgelerde zeytinyağının kilosu 300-350 TL arasında, kuzey bölgelerde ise 250-300 TL arasında değişiyor. Yalova’da zeytinyağının kilogram fiyatı ise 350-400 TL bandında. 40 yıldır Gemlik Umurbey’de zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan Emre Düşmez, zeytinyağındaki fiyat artışını Yalova Hayat için değerlendirdi. Aile mesleği olarak zeytinciliği sürdüren Gemlik Ticaret Borsası Üyesi Emre Düşmez, Yalova’daki satış noktasında zeytinyağının üretim süreçlerini anlatarak, üreticilerin sorunlarını da dile getirdi.

“SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI RAFTA 400 TL”

Zeytinyağını hem üreten hem de toptan ve perakende olarak satışını yapan Emre Düşmez, “Bu sene fiyatların bu kadar artmasının en büyük nedeni rekoltenin düşük olması, ürünün olmaması. Geçen yıl çiçek açma döneminde hava don yaptı dolayısıyla zeytinden yeterli verimi alamadık. Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde ürün az olduğu için zeytinde fiyat artışı oldu. Zeytinin fiyatı artınca zeytinyağının da arttı. Marmarabirlik yağlık zeytinin fiyatını 45 TL olarak açıkladı. Bu fiyat 60 TL’ye kadar çıkabiliyor. İyi bir kalite olarak soğuk sıkım dediğimiz zeytinyağının maliyeti 340 TL oldu. Rafta 400 TL civarında satıyoruz. Bir de sıcak sıkım yağımız var. Helezon makinada yapılıyor. Onlar da 70 derece helezon makinada sıkılıyor, filtreden geçiyor. Yağ yandığı için soğuk sıkımda 6 kilogram zeytinden 1 kilo yağ alırken, sıcak sıkımda 4-4 buçuk kilo yağ alıyoruz. Bu da sıcak sıkımdaki maliyeti düşürüyor. Onları da 250-270 TL bandında satıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

“BİR GÜNDE 4-5 BİN TL MAZOT PARASI VERİYORUZ”

Zeytinyağı maliyetlerindeki artış hakkında da bilgi veren Emre Düşmez, üreticilerin en büyük sorununun mazot fiyatlarındaki artış olduğunu vurguladı. Düşmez, “Şu an gübre, ilaç, işçilik ve mazot maliyetleri çok artırdı. Çiftçi olarak istediğimizi alamıyoruz. Her şeyin bir anda yükselmesi çiftçileri çok büyük sıkıntıya soktu. En büyük sıkıntımız mazot fiyatları. Aynı anda 3 traktör çalıştığımız günler oluyor. Bir günde 4-5 bin TL mazot parası veriyoruz. Üzerine çalışanın parası var, nakliyesi var, toplaması var, budaması var. Çok büyük masraf yapıyoruz. Günlük ortalama 15-30 arası çalışan oluyor. 3 ekip yapıyoruz. Makine kullananlar bu sene 1500 TL’ye geliyor. Yaygıcılar da 1000 TL gibi bir ücret alıyor. Zaten biz ortalama 45-50 bin TL yevmiye veriyoruz. Hemen hemen üç ay zeytin topluyoruz. Bizim maliyetlerimiz acayip yükseldi.” açıklamasında bulundu.

“SAHTE ZEYTİNYAĞI DENETİMLERİ ÇOK ZAYIF”

En büyük sıkıntılarının piyasadaki sahte zeytinyağları olduğunu vurgulayan Emre Düşmez, “İnsanlar gelip fiyat sorduklarında 400 TL diyoruz. Üzerinde sızma yazan tenekeler piyasada 750 TL’ye, 500 TL’ye satılıyor. Ancak pazarın içindeki köylü kadınlar oradan buradan topladıkları sahte yağları 100-150 TL’ye satıyorlar. Bunun zeytinyağı olma olasılığı kesinlikle yok. Çünkü iyi bir zeytinyağının maliyeti 300 TL’nin üstünde. Muhakkak fiyata bakmak lazım. Vatandaşlar aldıkları yağı tahlile gönderilebilir. Bu konuda denetlemeler zayıf. Zeytinyağı satışı yapan yerler bence denetlense çok iyi olur. Tüketiciler sahte zeytinyağı ile gerçek zeytinyağını ayırt edebilirler. Doğal zeytinyağının kokusunu almak lazım. Zeytinin ham kokusunu almak lazım. Zeytinyağı kokmasın diyenler var. Zeytinyağının kokmama olasılığı yok. Zeytin sonuçta bir meyve onun ham kokusunu almazsan bu zaten sahtedir. Gerçek zeytinyağı asidiktir ve genzinizi yakar. Ayrıca gerçek zeytinyağı soğuk olduğunda biraz katılaşır. Höşmerim gibi olması lazım. Bembeyaz olan zeytinyağı da gerçek değildir.” şeklinde bilgi verdi.

Serap Polat

Kaynak: Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.