Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerel seçimlere son 11 gün! İşte propaganda ve seçim yasakları

Türkiye büyük bir heyecanla yerel seçimlere doğru son hız ilerliyor. Seçimlere 11 gün kalmışken seçim yasakları ve propaganda ve seçim yasaklarına ilişkin detaylarda merak ediliyor. YSK partilerin ve adayların ne hangi tarihlerden itibaren propaganda yapamayacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2024 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2024 11:35
Kaynak: Hilal Baldemir
Yerel seçimlere son 11 gün! İşte propaganda ve seçim yasakları

Türkiye’de seçim için geri sayım başladı. Yalnızca 11 gün kalan seçimler için heyecan dorukta. Vatandaşların büyük bir merakla beklediği seçim 11 gün sonra sonuçlanacak.

Seçimlere bu kadar kısa süre kalmışken propaganda serbestliği ve seçim yasaklarına ilişkin detaylarda merak konusu oldu. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimi uyarınca seçime ilişkin süreç işlemeye devam ediyor.

Vatandaşların merak ettiği 34 siyasi partinin katılacağı seçimde partilerin oy pusulasındaki sıralaması şu şekilde:

AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34.

Propaganda serbestliği ve seçim yasakları

YSK'nın 1 Ocak’ta açıklanan seçim takvimine göre, seçime giden süreçteki önemli tarihlerden biri de 21 Mart Perşembe günü olacak. Bu tarihten itibaren propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başlayacak.

Seçim propagandası seçimden bir gün önce 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

Bu zaman zarfı içerisinde, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ereceği zamana kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapmaya devam edebilecek.

Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurulları tarafından gösterilen meydanların haricinde toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak.

Açık alanda, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar olan sürede toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasak olacak.

Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar ile taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle seçim propagandası yapılması yasak olacak. Fakat siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı bir şekilde mesaj gönderebilecek.

"Kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler"

Oy verme gününden önceki son 10 gün içerisinde, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın organları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi isimlerle bir siyasi partinin veya bir adayın lehinde ya da aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek bir şekilde yayın yapılması ve herhangi bir surette yayının dağıtımının yapılması yasak olacak.

Bakanlarla, milletvekillerinin yurt içindeki seçim propagandası ve gezilerinin, makam araçları ya da resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapılması yasak olacak. Propaganda amaçlı gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama törenlerinin yapılması yasak olacak, resmi ziyafet verilemeyecek.

Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamında gerçekleştirdikleri gezilerine hiçbir resmi memur katılamayacak.

Oy verme saatleri değişti

YSK, son kararı ile birlikte seçimin mart ayında olması nedeniyle zaman döngüsü, mevsim şartları ve güneşin batış saatini de dikkate alarak doğu bölgesindeki 32 ilde oy verme saatini bir saat öne çekti.

Buna göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ile Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Diğer illerde oy verme saati aynı şekilde 08.00-17.00 saatlerinde gerçekleşecek.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.