Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova sahillerinde zehirli pusula denizanası tehlikesi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Yalova sahilleri, vatandaşlar ve tatilcilerle dolup taşmaya başladı. Ancak uzmanlar, Marmara Denizi'nde yaygınlaşan zehirli pusula denizanasına karşı vatandaşları uyardı

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2024 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2024 10:50
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova sahillerinde zehirli pusula denizanası tehlikesi

Uzmanlar, Yalova sahillerinde küçük gruplar halinde rastlanan pusula denizanasının bazen çok kalabalık gruplar oluşturduğunu belirtiyor. Vatandaşların bu denizanalarıyla temas etmeleri halinde ciddi dermatolojik sorunlar yaşayabileceklerine dikkat çeken uzmanlar, yüzme esnasında bu tür denizanalarına rastlanması durumunda hemen uzaklaşılması ve temas halinde derhal doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Pusula denizanası ve yapılması gerekenler

Pusula denizanası (Chrysaora hysoscella), sıcak yaz aylarında Marmara Denizi'nde sıkça görülmeye başlıyor. Bu denizanalarının zehirli dokunaçları ciddi cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Uzmanlar pusula denizanası ile temas sonrası yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladılar; Temas eder etmez sudan çıkın ve denizanasından uzak durun. Cildinizde kalan dokunaçları temiz bir cisim yardımıyla çıkarın. Bu işlemi çıplak elle yapmayın. Temas bölgesini deniz suyu veya tuzlu suyla yıkayın. Tatlı su kullanmayın, çünkü bu durum zehirin yayılmasını artırabilir. Mümkünse, temas bölgesine sirke uygulayın.

Sirke, denizanasının zehirini etkisiz hale getirebilir. Ciddi yanık veya alerjik reaksiyon belirtisi varsa, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Yalova sahillerinde yaz keyfi sürerken, pusula denizanası gibi tehlikelere karşı dikkatli olunması ve gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. Uzmanlar uyarılarının dikkate alınmasının, tatili güvenli ve keyifli geçirmeyi sağlayacağını dile getirdiler.

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.