Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş “M’den randevu sıkıntısının temelinde kayıt dışı nüfus var”

Yalova Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş Yalova’nın kayıtlı olmayan nüfusunun 500 binlere dayandığını söyledi. Karakuş MHRS sisteminde yaşanan randevu sıkıntısının temelinde de bunun yattığını tespit ettiklerini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2024 00:01
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2024 00:01
Kaynak: Yalova Hayat
https://www.yalovahayat.com/
Yalova Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş “M’den randevu sıkıntısının temelinde kayıt dışı nüfus var”

Yalova’da MHRS üzerinden hastane randevularında yaşanan sorunun çözümü üzerinde çalışmalara başlayan Yalova Sağlık İl Müdürlüğü olayın temelinde yatan gerçeğin kayıtlı nüfusu üzerinden yapılan sağlık hizmeti planlamasının kayıtsız nüfusla birlikte artan sayıya yeterli gelmemesi olduğunu tespit etti. Konuyla ilgili titiz bir çalışma ortaya koyduklarını ifade eden Yalova Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakaş, sorunu ve çözüm önerilerini Sağlık Bakanlığı ve bağlı birimlere ilettiklerini dile getirdi.

Bakanlığında bu raporlara dayalı olarak Yalova’da sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini hedefleyen çalışmanın startını verdiğini dile getiren Karakuş, “Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız iş ilin ihtiyaçlarını belirlemek oldu. 2-3 ay boyunca süren bir çalışma oldu. Bu çalışma neticesinde Yalova’nın bir projeksiyonu ortaya çıktı. Burada gördük ki Yalova’nın tabela nüfusu ile gerçek nüfusu uyuşmuyor. Yani kayıtlı nüfus var ama kayıtlı nüfustan çok fazla bir kayıtsız nüfus da var. Ama Yalova’da sağlık hizmetleri kayıtlı nüfusa göre planlanıyor.  Yalova’da yüz binlere varan bir kayıtsız nüfus var. Gördük ki Yalova’da özellikle MHRS’de yani randevu sistemindeki sıkıntının kaynağı bu kayıtsız nüfusun fazlalığından kaynaklı. Bu nüfusa hizmet vermek için ne kadar doktor ve personel gerektiği konusunda da ciddi bir araştırma gerçekleştirdik.

Gerçek nüfusa göre doktor ve sağlık personeli eksiğimiz olmasa bile buna kayıtsız nüfus eklendiğinde Yalova’da bir doktor ve sağlık personeli eksikliği doğuyor. Bu kayıtsız nüfus Yalova’da hızla kalıcı hale de gelmeye başlamış. Dolayısıyla Yalova’da sağlık planlamalarımızı ve doktor sayılarımızın güncellemelerini de bu kalıcı olmaya başlayan kayıtsız nüfusu da işin içerisine katarak yapmak zorundayız. Tersaneler, OSB’lerde çalışanlar ile Armutlu tarafında turizm amaçlı tesislerde çalışanlar da Yalova’da kalıcı olmaya başlamışlar. Yani bütün bu araştırmalar sonrasında Yalova’da görünen yaklaşık 300 bin kişilik nüfusun aslında kayıtsız nüfusun da eklenmesi ile birlikte 500 bini bulduğunu gördük. Yalova’da hızla artan bu nüfus 2028’lerde 600-700 binlere tırmanacak. Bakın buna en çarpıcı örnek Armutlu ilçemizin kayıtlı nüfusu 8 bin olmasına rağmen kayıtsız nüfusla birlikte ilçedeki toplam nüfusun 42 bine yükselmiş olmasıdır. Ve Armutlu ilçemizde sadece 6 yataklı bir hastane ile hizmet vermeye çalışıyoruz.
İşte hastanelerimizde yaşadığımız randevu sıkıntılarının temelinde de bu hesap dışı kayıtsız nüfus yatıyor. Biz bunu fark edince ilgili birimlere gerekli bilgileri iletmek için çalışma yaptık. Burasının kısa adı PDC olan personel dağılım cetvelini belirledik. Sağlık Bakanlığımız da bu anlamda ilimizin PDC’sinde yüzde 20’lere yakın bir artışa gitti. Bu personelleri ilimize vermeye de başladılar.  Sıkıntılarımızı görünür hale getirdiğimizden Sağlık Bakanlığı bizim gerekli çalışmaları yapmamızı istedi. Bizde ilimizin tüm yöneticileri, kurum kuruluşları ile koordinasyon içerisinde çalışmaya başladık.” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.