Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü’nden yaz aylarında besin güvenliğine dair bilgiler

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, bilgilendirme paylaşımlarına, yaz aylarında besin güvenliğine dair önemli bilgiler vererek devam etti.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2024 03:14
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2024 03:14
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova İl Sağlık Müdürlüğü’nden yaz aylarında besin güvenliğine dair bilgiler

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin güvenliği konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sıcak hava şartlarının artmasıyla birlikte besinlerin daha hızlı bozulabileceğine dikkat çekerek, halkın sağlığını korumak için önemli bilgilere yer verdi.

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü yapmış olduğu açıklamada, ‘’Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan, yaygın hastalıklardan biridir. Bu durum, sıcak hava koşullarının bakteri ve diğer mikroorganizmaların hızlı bir şekilde çoğalmasını sağlamasından kaynaklanır. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilişkili bazı faktörler; hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilir. Besin zehirlenmesi, genellikle kusma, ishal, mide ağrısı, ateş ve genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler genellikle hafif olmasına rağmen, bazı durumlarda ciddi ve hatta hayatı tehdit edici olabilirler’’ diye belirtti ve açıklamasına devam etti.

‘’Besin Güvenliğini Sağlamak İçin 5 İlke’’

Temizlik: Kişisel hijyenin yanı sıra kullanılan araç-gereçlerin ve yiyecek üretim alanlarının temizliği büyük önem taşır. Mikroorganizmaların besinlere bulaşmasını önlemek için bu adım çok kritiktir.

Pişmiş ve Çiğ Besinlerin Ayrılması: Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinin pişmiş besinlerle ve çiğ tüketilen diğer besinlerle temasının önlenmesi gereklidir. Ayrıca, çiğ besinler için ayrı kesim tahtaları ve araç-gereçler kullanılması önemlidir.

Uygun Pişirme: Potansiyel tehlikeli besinlerin (et, süt, yumurta vb.) güvenli iç sıcaklığa ulaşana kadar uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmesi gerekir. Bu, patojen bakterilerin öldürülmesini sağlar.

Uygun Sıcaklıklarda Saklama: Besinlerin mikroorganizmaların çoğalmasını önlemek için uygun sıcaklıkta ve sürede saklanması önemlidir. Besinler oda sıcaklığında bırakılmamalı, buzdolabında veya uygun koşullarda saklanmalıdır.

Güvenilir Ham Madde ve Su Kullanımı: Besinlerin hazırlanmasında temiz su kullanılması ve güvenilir kaynaklardan taze besinlerin seçilmesi önemlidir. Özellikle pastörize ve sterilize edilmiş ürünler tercih edilmelidir.

‘’Besin Hazırlığı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler’’

Tüm taze meyve ve sebzeleri iyice yıkayın.

Çiğ ve pişmiş besinleri ayrı hazırlama yüzeylerinde ve araç-gereçlerle işleyin.

Çiğ besinleri hazırlarken pişmiş veya yarı hazır besinlerden uzak tutun.

Et, süt, yumurta gibi potansiyel riskli besinlerle temas eden yüzeyleri her kullanım sonrası temizleyin ve dezenfekte edin.

Potansiyel riskli besinler, buzdolabı dışında en fazla 2 saat bekletilebilir. Daha uzun süre bekletilen besinler sağlık için risk oluşturabilir.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.