Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da orman yangınlarına karşı 21 maddelik karar

Yaz aylarına girilmesi ile birlikte Yalova İl Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu, Yalova Valisi Muammer Erol başkanlığında toplandı. Komisyon ilde meydana gelebilecek olası bir yangına karşı 21 maddeden oluşan kararlar aldı

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2023 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2023 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova’da orman yangınlarına karşı 21 maddelik karar

Yalova İl Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu, orman yangınlarına karşı alınacak tedbirleri belirledi. Komisyonun kararları arasında anız yakmanın yasaklanması, piknik yapılacak yerlerin denetlenmesi, avcılık ve balıkçılık faaliyetlerinin kısıtlanması gibi maddeler yer aldı.

Yalova Valisi Muammer Erol başkanlığında toplanan Yalova İl Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu, orman yangınlarına karşı alınacak tedbirleri belirledi.

Komisyonun kararları arasında şunlar yer aldı: Ormanlara 4 kilometre mesafede ve orman kanununun kapsadığı mahallelerde anız ve benzeri bitki örtüsü yakmak yasaktır. Anız ve benzeri kırsal alan yangınlarına Yalova Belediyesi itfaiye erleri ile birlikte Orman İşletme Müdürlüğü yangın ekipleri de müdahale edeceklerdir. Orman yangın ilk müdahale ekipleri 01 Haziran - 31 Ekim 2023 tarihleri arasında önceden planlanmış noktalara konuşlandırılacaktır. Yangın mevsimi süresince Jandarma Karakol Komutanlıkları ve İlçe Emniyet Müdürlüğü Karakolları yangına hassas ormanlık alanlarda, piknik yerlerinin denetimini yapacaklardır. Resmi tescilli piknik/mesire alanları dışında ve yangın mevsimi boyunca mangal vb. ateşli piknik yapılmasına, orman içi yollarda ATV, UTV, motosiklet vb. vasıtalarla sportif amaçlı faaliyetlerin icra edilmesine, çadırlı kamp yapılmasına, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemelerin taşınmasına ve kullanılmasına izin verilmeyecektir. 16 Mayıs - 01 Ekim 2023 tarihleri arasında ormanlarda her türlü av yapmak yasaktır. Ayrıca orman hudutları içinde bulunan su kaynaklarında balık avcılığı yapılması yasaktır. Mahalle muhtarlıkları, sınırları içerisinde çıkabilecek orman yangınlarında görev alacak sertifikalı ve istekli gönüllü listelerini 15 Haziran 2023 tarihine kadar ilgili Orman İşletme Şefliklerine teslim edeceklerdir. Mahalle muhtarlıkları, kendi köy mülki hudutları içinde yapılan yangın söndürme çalışmaları tamamlanıncaya kadar mahalli orman teşkilatı görevlileri ile birlikte sahaya gelen gönüllülerin yangın mahallinde kalmalarını temin edecek, yangına gitmeyen veya gidip de yetkililerin izni olmadan ayrılanlar hakkında yasal işlem yapılmasını sağlayacak ve görevlilere bu hususta yardımcı olacaklardır. Yalova ve ilçe belediyeleri ile mahalle muhtarlıkları orman içinde ve/veya kenarında bulunan ve vahşi depolama şeklinde işletilen çöplükler ile piknik mesire alanlarının etrafında, 3f ve benzeri hızlı söndüren, hızlı soğutan ve yanmayı önleyen kimyasal madde karıştırılmış su ile 20-30 metre genişliğinde koruma bandı oluşturulacaktır. Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ve genel kolluk güçlerince, orman yolları ile yangın emniyet yol ve şeritlerinin bakım ve onarımları en seri şekilde yapılacaktır. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman yangınlarında görev alacak her sınıftan askeri birliğe, haziran ayı içerisinde orman yangınlarına müdahale şekilleri eğitimi verilecek ayrıca yangına iştirak eden birliklere, yangın söndürme çalışmaları sırasında, rehber teknik personel görevlendirilecektir. Orman yangınlarında ihtiyaç halinde kullanılmak üzere DSİ 13.Şube Müdürlüğü, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, Yalova Belediye Başkanlığı ve ilçe belediyeleri bütün ulaşım araçlarını ve iş makinelerini, günün 24 saatinde istifade edilecek şekilde organize edeceklerdir.

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17. Maddesi gereğince Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) ve Türkiye Elektrik İletişim A.Ş (TEİAŞ) Müdürlükleri kendilerine tahsis edilen, enerji nakil hatlarının geçtiği ormanlık alanlarda, iletişim hatlarının altındaki her türlü yanıcı maddelerin uzaklaştırılması ile hatların bakım, onarım ve yenilenmesi hususunda azami dikkat gösterecek ve hatlardan çıkabilecek orman yangınlarına karşı her türlü önlemi alacaklardır. İl Emniyet Müdürlüğü ve/veya İl Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri, sorumluluk sahalarında başlayan bir orman yangınını söndürme çalışmaları sırasında, yangın söndürme ekiplerinin lojistik desteklerinin kesintisiz sağlanması için tüm yolların açık tutulması dahil her türlü tedbiri alacaklardır. Ayrıca yangın amirinin talebi ile yangının tehdit ettiği ve boşaltılması gereken yerleşim yerlerinin tahliyesini sağlayacaktır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.