Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi tohumu dağıtıldı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü İl Özel İdaresi iş birliği ile Yalova genelindeki 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Tohumları Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan ile İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel birlikte teslim ettiler

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 16:41
Kaynak: Yalova Hayat
Yalova’da çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi tohumu dağıtıldı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılının ilk tohum dağıtımını gerçekleştirildi. Uzun süredir Yalova İl Özel İdaresi ile ortaklaşa sürdürülen projelerin bu yılki ilk dağıtımına Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ile çiftçiler katıldı. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen dağıtım programının açılış konuşmasını Soygüzel yaptı. Bu yılki ilk ortak projeyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Soygüzel, “Yalova İl Genel Meclisi olarak sayın valimizin liderliğinde İl Özel İdaresi olarak da topraklarımızın rant değil, üretim kapasitelerini arttırmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda da Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğümüz bir iş birliğimiz var. Hem ortak çalışma kültürüne önemli bir katkısı oluyor, hem de topraklarımız bu ürünlerle bereketleniyor. Bu yılki ilk ortak projemizin başlangıcını çalı fasulyesi tohumu dağıtarak yapıyoruz. Ben tüm çiftçilere topraklarımızı boş bırakmadığı için teşekkür ediyorum” dedi.

“Desteklerimiz sürecek”
Soygüzel’in ardından söz alan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan ise, “Tarım ve Orman Müdürlüğü’müz çok çok güzel çalışmalar yapıyor. Yalova bir tarım şehri. Bizler de turizme ve tarıma destek vermek adına elimizden gelen tüm desteği verdik vereceğiz de. İnşallah bugün dağıtacağımız tohumların devamı da gelecektir. Yalova büyük bir tarım şehri olsun istiyoruz” diye konuştu.  
 

“Boş toprak bırakmayacağız”
Yalova’da boş bir metrekare toprak dahi bırakmak istemediklerini ifade eden AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de konuşmasında, “Bugün burada çalı fasulyesi tohumu dağıtımı projemiz için bir araya geldik. Biz bu çalışma modelini çok önemsiyoruz. Tarım ve Orman Müdürlüğü’müz Yalova’daki önceliklendirmelerini yapıyor. Proje alanlarını belirliyor. Biz de yerel yönetimler olarak bu proje modeline maddi kaynak aktarıyoruz. Bu maddi kaynakla hem bakanlıktan merkezi bütçeden bir imkan sağlamış oluyoruz, hem de farklı finansman koşullarını elde etmiş oluyoruz. Aynı anda tarımsal üretim anlamında özel sektörle de güçlü bir iş birliği oluşturmuş oluyoruz. Bir metrekare toprağımız bile ekilmeden kalmamalı. Biz de bu hedefe ulaşana kadar destekleme çalışmalarımızı geliştirerek ve farklı etmenlerle zenginleştirerek sürdüreceğiz” sözlerine yer verdi.
 

“180 bin TL maliyetli proje”

Proje hakkında bilgi vermek için söz alan Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da çalı fasulyesi dağıtımlarının yıllarla birlikte miktarının da arttığına dikkat çekti. Projenin toplam değerinin 180 bin lira olduğuna değinen Parıldar, “İlimizde yürütülen projelerle standart sebze yetiştiriciliği faaliyetinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği sağlanarak tarım arazilerinin değerlendirilmesi, çiftçilerin ekonomik kazançlarının artırılarak istihdama katkı sağlanması ve sebze üreticilerinin üretim sahalarında bilgi-beceri-teknik düzeylerinin arttırılması amaçlanmaktadır. İlimizde fasulye yetiştiriciliği faaliyetinin geliştirilmesi ve sürdürebilirliğinin sağlanarak atıl durumdaki seraların değerlendirilmesi, çiftçilerin ekonomik kazançlarının artırılarak istihdama katkı sağlanması amacıyla; 2021 yılında Örtüaltında Sebze Üretimini Geliştirme Projesi ile 36 çiftçimize 105 kg fasulye tohumu dağıtılmıştır. Bakanlığımız 2022 yılında ‘Kent Tarımı’ yaklaşımı ile artan lojistik maliyetlerin olumsuz etkisini kırmak üzere, büyük kentlerin kışlık sebze ihtiyacını, yakın üretim havzalarından karşılamak için bu projeleri uygulamaya koymuştur. Proje kapsamında yararlanıcı olan 50 çiftçimize 110 kg fasulye tohumu dağıtılarak 116 dekarda üretim yapılması sağlanmıştır.

Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi, Şubat 2023 yılında uygulamaya geçirilmiştir. Proje kapsamında 250 dekar alanda uygulanmak üzere 80 çiftçimize 249 kg fasulye tohumu dağıtımı yapılmıştır. Bugün burada Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 300 kg fasulye tohumu 104 çiftçimize dağıtılacak olup, yaklaşık 300 dekarda üretim yapılması hedeflenmektedir. Bu projenin toplam bütçesi 180.000 TL olup %50’si Bakanlık katkısı, %’15 İl Özel İdare ve % 35 çiftçi katkısı ile gerçekleştirilmektedir. Fasulye üreticisi çiftçilerimiz 1 dekar alandan yaklaşık 1000-1500 kg arası ürün elde etmektedirler” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından Yalova ve ilçelerden gelen çiftçilere tohumluk çalı fasulyesi tohumları Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan ve Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel tarafından teslim edildi. Projeden toplamda 104 çiftçi yararlandı.

Kaynak: Yalova Hayat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.