Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da Ayçiçeği Üretimi İki Katına Çıkıyor

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi kapsamında tohum dağıtım programı gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2023 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2023 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova’da Ayçiçeği Üretimi İki Katına Çıkıyor

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında yer alan Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi için, il binasının önünde tohum dağıtım programı düzenledi. Programa Vali Vekili M. Bahattin Atçı, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, AK Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti Yalova Milletvekili Adayı Erhan Dede, İYİ Parti Yalova Milletvekili Adayı Ersin Akyüz, Memleket Partisi Yalova Milletvekili Adayı Ertan Şener ve çiftçiler katılım sağladı.
Parıldar: “Çiftçilerimizin Gelirini Yükseltmeyi Hedefliyoruz”

Yalova Tarım ve Orman İl Müdür Suat Parıldar, “İlimizde 218.540 dekar tarım arazisinin 118.000 dekar alanı işlenmektedir. Kullanılmayan yaklaşık 100 bin dekar arazi bulunmakta olup, bu arazileri tarımsal üretime kazandırmak ve düşük gelir elde edilen tarla ürünlerinin yerine birim alanda getirisi yüksek ürünlere yönelerek çiftçilerimizin gelirini yükseltmeyi hedefliyoruz.” sözleriyle konuşmasına başladı.

Ayçiçeği Ekiliş Alanı 4 Bin Dekara Ulaştı

Parıldar, konuşmasının devamında, “Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi" kapsamında Bakanlığımız ve İl Özel İdare desteğiyle 1.500 dekar, 2022 yılında 2.000 dekar alanda proje uygulayarak 2020 yılında 1.906 dekar olan Ayçiçeği ekiliş alanı 2023 yılı itibariyle desteklerimizle 0 civarında artarak yaklaşık 4.000 dekara ulaşmıştır. 2022 yılında üretimini gerçekleştirdiğimiz yağlık ayçiçeği ürünlerinin tamamına yakını çiftçilerimiz açısından tatminkâr rakamlarla ilimizde bulunan bir firma tarafından değerlendirilmek üzere satın alınmıştır. Yağlık Ayçiçeği üretimini arttırmak üzere tohum bedelinin %44’ü Bakanlık katkısı, %56’sı çiftçi katkısı olmak üzere toplam 450.000 TL bütçeli projemizi 2.500 dekar alanda hayata geçiriyoruz. Bu projeden toplam 73 çiftçimiz yararlanmıştır.” ifadelerini kullandı ve çiftçilere faaliyetlerinde daha güvenli olmaları için üretim alanlarına TARSİM sigortası yaptırma çağrısında bulundu.

Soygüzel, “Projenin Devamından Yanayız”

ll Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, yaptığı konuşmada, “Biz el birliği ile ekilmemiş, tarıma kazandırılmamış bir karış toprak kalmayana kadar bu birlikte çalışmayı devam ettireceğiz Çiftçilerimiz bu çalışmada en önemli ortaklarımız. Onlar ile birlikte bu mücadeleyi yürütüyoruz. İlimizdeki ayçiçeği üretimini 2 katından fazla arttırmış bulunuyoruz. ” dedi ve projeye destek sağlayanlara teşekkür etti.

Büyükgümüş “Siz Yeter Ki Tarlada Huzurla Çalışın”

Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, konuşmasında “Ayçiçeği dünya genelinde, arz-talep dengesindeki bozukluklar nedeniyle stratejik bir ürüne dönüştü. Biz de dünyadaki gelişmeleri takip ederek, bu konudaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Yalova’da üretiminin 2 katından fazla artmasını çok önemli buluyoruz. Merkezi yönetim bütçesinden daha fazla özel projelere kaynak aktaracağız hem de yereldeki iş birliği modelimize farklı paydaşları dahil ederek geliştireceğiz. Siz yeter ki üretin. Siz yeter ki tarlada huzurla çalışın.”

Yalova Balının Tescili Alınacak

Vali Vekili Atçı, program için yaptığı konuşmada “Değerli çiftçimiz bize istikamet gösterdi. Bu projelerimize devam edeceğiz. Ayrıca Yalova balının da tescilini alacağız yakın zamanda.” diyerek bal üreticilerini ve Yalova halkını müjdeledi.

Konuşmaların ardından, tohum dağıtımı gerçekleşti ve program sona erdi.

HABER/Furkan Karahasan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.