Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Son dakika! TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi: Yüzde 38

Pazartesi günü açıklanan temmuz ayı enflasyon verilerinin ardından gözler bugün açıklanacak yılın 3. enflasyon raporuna çevrilmişti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Ankara'da düzenlenen toplantıda, yılın üçüncü enflasyon raporunu yetkililere ve kamuoyuna. TCMB, üçüncü enflasyon raporunda da yıl sonu için tahmin değişikliğine gitmedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2024 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 11:28
Kaynak: Hilal Baldemir
Son dakika! TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi: Yüzde 38

Türkiye’de gözler bugün TCMB tarafından açıklanacak yılın üçüncü enflasyon raporuna çevrilmişti.  Sabah saatlerinde başlayan toplantıda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın 3. Enflasyon Raporu'nu ve yıl sonu tahminlerini, Ankara'da açıklandı.

Yılın üçüncü raporunda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak aynı kalırken, 2025 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 14 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 9 seviyesinde sabit kaldı.

"2024 YIL SONU TÜKETİCİ ENFLASYON TAHMİNİNİ KORUYORUZ"

TCMB Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi'nde bilgilendirme düzenlenen toplantıda tahmin aralığının korunduğunu ifade ederek şu açıklamada bulundu:

Yıllık enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşmasıyla dezenflasyon sürecine girmiş bulunmaktayız. Geçen yıldan gelen olumlu baz etkisinin katkısıyla enflasyon belirgin şekilde gerileyecek. 2024 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini koruyoruz.

Karahan'ın dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri aktardığı görünümlere dair sunumu, günün ilk saatlerinde iç ve dış ekonomide yatırımcıların odağına yerleşti.

ÖNCEKİ RAPORDAKİ ENFLASYON TAHMİNLERİ

Yılın ikinci raporunda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yine yüzde 38, 2025 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 14 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 9 seviyesindeydi. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedeflenmişti. Üçüncü raporda da tahminler değişmedi.

"PARA POLİTİKASI DEZENFLASLONA HİZMET EDİYOR"

Fatih Karahan'ın sunumunda öne çıkanlar şu şekildeydi:

-Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.

-Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemdedir.

-Son dönemdeki kredi büyüme gelişmeleri finansal koşullardaki sıkılığın dezenflasyon sürecini destekleyecek düzeyde olduğunu teyit ediyor.

"SIKI PARA DURUŞU SÜRECEK"

-Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz.

"ENFLASYON GERİLEYECEK"

-Para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesiyle, enflasyonun yılın kalanında da istikrarlı olarak gerileyeceğini öngörüyoruz.

-Haziran’da başlayan dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

"KİRA ENFLASYONU DÜŞECEK"

-Öncü göstergeler kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret etmektedir. Uzun süredir azalış eğitiminde. Bu durum önümüzdeki dönemde kira enflasyonunu azalacağını gösteriyor.

Ataletin hizmet grubunda mal grubuna göre yüksek olduğunu görüyoruz. Hizmet alt kalemleri arasında ise özellikle kira enflasyonu yüksek ataleti ile ön plana çıkıyor.

Nitekim kira yıllık enflasyonu tüketici fiyatları ana grupları arasında halen yüksek seyri ile dikkat çekiyor. Buna karşın, sağdaki grafikten de görülebileceği üzere, öncü göstergeler bir süredir yönünü aşağı çevirdi.

Gerek internetteki ilan fiyatları gerekse konut kredisi değerleme raporlarına dayanan göstergelerimiz uzun süredir azalış eğiliminde.

Perakende Ödeme Sistemi verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları, TÜFE’deki mevcut kira enflasyonunun altında değer almakta. Bu durum, önümüzdeki dönemde yıllık kira enflasyonunun azalacağını ima ediyor.

"KKM GERİLEDİ"

-Mart ayından bu yana Türk Lirası mevduatın payı yükselerek yıl sonu hedefimiz olan yüzde 50'yi aşarken kur korumalı mevduatın payı yüzde 11'e geriledi.

"TÜRK LİRASI VARLIKLARA İLGİ ARTTI"

-Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıkı parasal duruşumuz Türk Lirası varlıklarına olan ilgiyi arttırdı. Mart ayından bu yana Türk lirası mevduatı payı yükselerek yıl sonu hedefimiz olan yüzde 50'yi aşarken Kur Korumalı Mevduat'ın payı ise yüzde 11'e geriledi.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.