Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hersek’te Şah kartalı ile tür sayısı 253 oldu

Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle en iri kartallardan biri olan şah kartal, Hersek Lagünü’nde gözlenen 253’üncü tür oldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2023 00:02
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2023 00:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Hersek’te Şah kartalı ile tür sayısı 253 oldu

Altınova Hersek Lagünü göç izleme çalışmasında daha önce görülmeyen şah kartal ‘aquila heliaca’ alan üzerinde gözlenerek kayıtlara geçirildi. Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle en iri kartallardan biri olan şah kartal, Hersek Lagünü’nde gözlenen 253’üncü tür oldu.

Yaz göçmeni kuşlar lagünde

Hersek Lagünü, Marmara Bölgesi’nde su kuşlarının barınma, beslenme ve üreme alanı olması yanında, leylekler ve yırtıcılar başta olmak üzere yaz göçmeni kuşların da göç yolu üzerinde bulunmakta. Termallerden yararlanarak lagün üzerinden geçen göçmen kuşlar, zaman zaman da alan çevresinde konaklama ve beslenme ihtiyaçlarını gidermekte. Bu günlerde Altınova Belediyesi Hersek Doğa Eğitim Merkezi'ndeki Kuş Gözlem Kulesi’nden uzun kanatlı kuşların göç sırasındaki görsel şölenini izlenebiliyor.

Geçit kuşlarının lagüne katkısı

Hersek Lagünü’nde gerçekleştirilen son gözlemlerle ilgili bilgi veren Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, “Hersek Lagünü göç izleme çalışmasında daha önce görmediğimiz şah kartal ‘aquila heliaca’ alan üzerinde gözlenerek kayıtlara geçirilmiştir. Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle en iri kartallardan biri olan şah kartal Hersek Lagünü'nde gözlenen 253’üncü tür oldu. Küresel ölçekte nesli tehlike altında olan şah kartal, koruma durumu hassas (VU) kırmızı listededir. Ense kısmında pelerine benzer beyaz bir benek vardır. Bu nedenle Türkiye'de imparator kartal adıyla da bilinir. Farklı ekosistemler katkısıyla bünyesinde kuşlar açısından zengin besin kaynağı bulunan lagünde, Türkiye'de gözlenen 496 kuş türünün yarısından fazlası bu güne kadar görülmüş olup kayıtlara geçirilmiştir. Yerleşik kuşların yanında konaklayıp giden kuşları görmek için aynı zamanda Hersek Kuş Oteli adını verdiğimiz bu değerli alana tüm halkımızı bekliyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.