Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her gün 1 milyara aşkın çöpe gidiyor! İşte Birleşmiş Milletlerden acı tablo

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre 2022 yılında her gün dünyada 1 milyarı aşkın öğün çöpe gidiyor. Bu rapora göre 2022 yılında dünya genelinde üretilen gıdanın yüzde 19'u çöpe gitti.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 13:48
Kaynak: Hilal Baldemir
Her gün 1 milyara aşkın çöpe gidiyor! İşte Birleşmiş Milletlerden acı tablo

Dünyada açlıkla mücadele her geçen gün daha büyük boyutlara ulaşırken Birleşmiş Milletler’den konuya ilişkin endişe uyandıran bir rapor yayımlandı. Birlemiş Milletler Çevre Programı (UNEP), dünya genelinde yaklaşık 783 milyon insan açlıkla mücadele ederken, 2022 yılında dünya genelinde bir günde 1 milyardan fazla öğünün israf edildiğini bildirdi.

UNEP, "Uluslararası Sıfır Atık Günü"nde, Gıda İsrafı Endeksi 2024 Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, 2022 yılında kişi başına 132 kilograma denk gelen ve dünya genelinde tüketilen gıdaların 5'te 1'ine tekabül eden 1,05 milyar tonu aşkın gıda atığı üretildi.

Güncel olarak dünya genelinde yaklaşık 783 milyon insan açlıkla mücadele ederken ve dünyanın 3'te 1'i gıda güvensizliği yaşarken, 2022'de dünya genelinde bir günde 1 milyardan fazla öğünün israf edildiği ortaya çıktı.

Gıda israfı, yıllık sera gazı salımının yaklaşık yüzde 10'unu meydana getirirken, bu oran havacılık sektörünün oluşturduğundan yaklaşık 5 kat daha fazlasına denk geliyor. İsraf, yaklaşık 1 trilyon dolara mal oluyor.

Raporda görüşlerine yer verilen UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, "Dünya genelinde gıda israfı bu şekilde devam ederse, milyonlarca insan aç kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

Gıda israfının iklim ve çevreyi de olumsuz etkilediğini ve ekolojik dengeyi etkilediğini ifade eden Andersen, ülkelere israfın önüne geçilmesi konusunda çağrı yaptı.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.